BIST 9.916
DOLAR 32,43
EURO 34,74
ALTIN 2.435,76
HABER /  MEDYA

Akilller toplantısından flaş detay!

Bugün yazarı Doğu Ergil, dolmabahçe'de gerçekleşen Akiller toplantısı'ndan çok önemli bir detayı Radikal'e açıkladı.

Abone ol

INTERNETHABER.COM

Yıllar önce ‘Doğu Raporu’nu yazan, bölgeye hakim yazar ve araştırmacı Doğu Ergil, geçtiğimiz günlerde Dolmabahçe'de gerçekleşen Akiller Toplantısı'ndan çok önemli detayları Radikal'den Servan Altıkanat'a aktardı.

Radikal'e verdiği röportajda, Akiller Toplantısı'nda "Kan, çatışma olmadıkça, federasyon olasılığının da tartışılması gereği dile getirildiğini"nin altını çizdi. 

dogu-ergil.jpeg

 

İşte o röportajdan önemli satırlar:

En önce, (Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleşen toplantıda) bugün devreye sokulmuş olan ve barışma niyetini yansıtan çabanın bir süreç olmadığını, ‘süreçleşemediğini’ söyledik. Süreç, tarafları belli, statüleri eşit (biri sürekli mahkûm ve terörist olarak adlandırmamalı), müzakere yöntemi açık bir şey demek. Müzakerede geçilecek aşamaların ne olduğu, bu aşamalarda neyin tartışılacağı, her aşamanın sonunda ne beklendiği bilinmeli. Belli ki barış köklü reformlar gerektiriyor. Hukuk, siyaset, idare hatta eğitim sisteminde ne gibi değişikler olacak bilinmeli. Özetle barış görüşmeleri bir barış belgesi ile sonlandığında Anayasa dahil ortaya nasıl bir Türkiye çıkacak? Bu konuda netlik yok. Bu netlik olmadığı içinde, buna ‘süreç’ diyemiyoruz. Niyet var, süreç yok.

...

akil.20141023114455.jpg
(Akiller Toplantısı)


Bakın gazetelerde yer aldı: İmralı'ya yol haritası gönderildi… Yahu ‘yol haritası’ dediğin, üç beş kişinin hazırlayıp, ‘terörist’ dediğin hapiste yatan adama gönderilen şey olamaz. Bu yol, bir ülkenin geleceğe uzanan köklü değişiminin rotasıdır. O yolu kat edecek olan da toplumun kendisidir.

...

Sadece temsil değil, yaklaşım sorunu da var. Ben bu durumu Dolmabahçe’de ‘Neden mesela doğrudan doğruya toplumu muhatap almıyorsunuz’ diye sorarak dile getirdim.

Katılımcılardan birisi, Alevi sorununa dikkat çekti. Dedi ki, “Toplumsal barış kurmak için Alevileri kazanmak çok daha kolay… Silaha davranmıyorlar, saldırgan bir dil kullanmıyorlar. Niye Alevilerin önemsediği birkaç temel hak talebi hala karşılanmıyor?” Ve “emin olun” dedi, “Alevi sorununu ıskalayarak barış gerçekleşmez. Barış sadece hükümetle, Kürtler arasında (hele de Kürtleri temsilen sadece PKK ile) olmaz. Bu, vatandaşlar arasındaki büyük barışmanın parçasıdır.” Sonra ekledi: “Kürt sorunu biter, Türkiye'de fay hatlarının kırılmasını bekleyen veya zorlayan başka ülkeler, Alevi sorununu kışkırtmaya başlarlar. Neden bu konuda ayak diretiyorsunuz?”