BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

AK Parti'nin imdadına Öcalan yetişti!

BDP ile AK Parti arasındaki heyetlerarası görüşme olumlu gidiyor. Ancak perde arkasında krizi çözen Öcalan görünüyor

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- AK Parti'yi yaşanacak asıl büyük krizden Öcalan kurtardı. Yoksa özerklik ilan edilecekti. Öcalan'ı devreye sokup çözdüler. Yaşanabilecek asıl kriz böyle durduruldu...

Bu sözler CHP'nin üst düzey yöneticilerinden birine ait. CHP'li yönetici partisinin tutuklu milletvekilleriyle ilgili yemin etmeme kararının kriz olarak yorumlanması üzerine, asıl krizin başka bir noktada olduğunu belirterek bu değerlendirmeyi yaptı.

ÖCALAN DEVREYE SOKULDU

CHP yetkilisinin göndermesi boykot kararı sonrası adım atılmaması üzerine "Özerklik ilan ederiz" yönündeki açıklamalar yapan BDP ve DTK'yı işaret ediyor.

Kısa bir hatırlatma yaparsak BDP'nin ağır toplarından Ahmet Türk ve çok sayıda Kürt siyasetçi BDP'nin talepleri noktasında siyaset yapma zemini yaratılmazsa özerklik ilan edeceklerini açıklamıştı. BDP'li belediyeler de arka arkaya destek mesajları verdiler.

Üst üste gelen bu açıklamalardan sonra sık sık bozulan İmralı kosteri çalıştı ve avukatlar adaya gitti. Getirdikleri mesaj da BDP'lilere "Meclis zemininde olmanın yollarını zorlayın" oldu.

Öcalan'ın geçen hafta yaptığı bu çağrıdan sonra da süreç hızlandı ve iki gündür devam eden BDP-AK Parti heyetlerinin görüşmesi başladı. Bu arada özerklik, Kürdistan Meclisi gibi tartışmalar da durdu.

BOYKOT KRİZİ DEĞİL AÇILIM ZİRVESİ

Görüşmelerden dikkat çeken bir nokta ise CHP'nin yemin krizini çözmek için bir araya gelen heyetlerle BDP-AK Parti heyetleri arasındaki fark.

Hükümet kanadını temsil eden heyetin içinde yeni dönemde de Demokratik Açılım'dan sorumlu olan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın bulunması yapılan görüşmelerin sadece bir boykot tartışması çerçevesinde değil Kürt sorunuyla ilgili daha geniş bir zirve olduğu yorumlarına neden oluyor.

Yapılan heyetlerarası görüşmelerin sonunda BDP'lilerin yemin etmesi sürpriz olmayacak, ancak daha önemlisi Demokratik Özerklik ilanı tartışmaları en azından bir süre daha ertelenmiş olacak.