BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.435,52
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'de emanetçi aranıyor! ÖZEL HABER

Yerel seçim bitti sıra Cumhurbaşkanlığı seçiminde. Gözler ise Erdoğan ve Gül'de... Ama asıl merak edilen 3. kişinin kim olduğu!

Abone ol

İNTERNETHABER / ÖZEL İÇERİK

30 Mart yerel seçimlerinin daha dumanı üstündeyken Türkiye yeni bir seçim tartışmasına başladı.

Ağustos ayında yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimi. Diğer yanda ise Köşk seçimlerini bile gölgede bırakan 'erken seçim' tartışmaları.

Erdoğan, seçim gecesi yaptığı balkon konuşmasında "...Bundan sonra da bu can, bu tende oldukça, üzerimize hangi emanet yüklenirse Allah'ın izniyle ona sadakatle sahip çıkmaya çalışacağız" diyerek Çankaya için ilk sinyali vermişti.

Erdoğan'dan sonra gözler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çevrildi.

Herkes Gül'ün Cumhurbaşkanlığı'na mı yoksa Başbakanlık'a mı aday olacağını merak ediyor ki Gül noktayı koydu:

"Cumhurbaşkanlığı seçimlerini konuşma zamanı geldi. Cumhurbaşkanlığını Başbakan’la oturur konuşuruz."

GÜL-ERDOĞAN İTTİFAKI TAMAM AMA...

Birbiri ardına gelen bu açıklamalar Erdoğan ile Gül arasında ittifakın sağlandığını açık kanıtı.

Peki bu ittifak sorunların tamamını çözüyor mu?

Yanıt çok net: HAYIR!

Neden 'HAYIR' sorusunun yanıtı ise seçim takviminin detaylarında gizli.

Erdoğan Cumhurbaşkanlığı'na, Gül'ün ise Başbakanlık'a aday olması halinde ortaya çıkacak tablo şu:

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 10 Ağustos 2014'te yapılacak. İlk turda adayların hiçbirinin seçilme yeterliliğini alamaması durumunda ikinci tur seçimler ise 24 Ağustos'ta gerçekleşecek.

Seçimleri Erdoğan kazanırsa Ağostus 2014'te Çankaya Köşkü'ne çıkacak. Ancak Abdullah Gül'ün Başbakan olabilmesi için önce milletvekili seçilmesi gerekiyor. 

Fakat Abdullah Gül'ün normal seçim takviminde 10 ay gibi bir süre Başbakanlık için beklemesi gerekiyor. Çünkü genel seçimler Haziran 2015'te.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ NE ZAMAN?

ERKEN SEÇİM OLUR MU?

Bu tablo Ankara kulislerinde 'erken seçim' sinyali olarak algılandı ve yerel seçimlerin hemen sonrasında erken seçim tartışmalarına başlandı.

Peki erken seçim olur mu? AK Parti'nin gündeminde erken seçim var mı?

Bu sorunun yanıtı Başbakan Erdoğan'ın eski konuşmalarında gizli. AK Parti iktidarından önce koalisyon dönemlerini her fırsatta eleştiren Erdoğan, daha önce yaptığı konuşmalarda 'Erken seçimi vatana ihanet' olarak tanımlamıştı.

ERDOĞAN GERİ ADAM ATAR MI?

En son 2013 yılında Ekonomi Bakanlığı’nca düzenlenen 8. Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı uzun uzun konuya değinen Erdoğan noktayı koymuştu.

Erdoğan, "Seçimlerin zamanında yapılmasına azami özen gösterdik. 11 yıl öncesine kadar ülkemizde çok partili siyasal hayatta ortalama seçim dönemi 16 aydı. Biz geldikten sonra ilan edilen süre ne ise biz o sürede seçim yapıyoruz. Genel seçimler 4 yılda yerel seçimler 5 yılda bir ülkemizde yapılıyor. Bize sorarlar ’erken seçim var mı?’ Hayır. Zararımıza da olsa hayır" demişti.

Erken seçime her defasında 'hayır' diyen Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimi için bu tavrından vazgeçmesi pek olası görünmüyor.

Erdoğan'ın Köşk'e çıkması halinde genel seçimlere AK Parti Başbakanlık koltuğuna oturacak 3'ncü bir kişi için çalışmalara başlayacak.

Asıl tartışma konusu ise 'Emanetçi Başbakan'ın kim olacağı?