BIST 9.523
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.491,69
HABER /  DÜNYA

Rusya'dan Türkiye'ye süre uyarısı

Karadeniz'de dolaşan ABD savaş gemilerinin belirlenen süreyi aştığı halde bölgeden ayrılmaması Rusya'yı kızdırdı.

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD savaş gemilerinin Karadeniz’de bulunma süresini aştığı ve Montrö Sözleşmesi’nin ihlal edildiği gerekçesi ile Türkiye ve ABD’nin dikkatini çektiklerini söyledi.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov’la birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Lavrov, “Bizim sahip olduğumuz Montrö Sözleşmesi’ne göre Karadeniz’de kıyısı olmayan ülkelere ait savaş gemilerinin ağırlıkları ve bulunma süreleri konusunda net kriterler var. Biz Amerikan savaş gemilerinin iki kez takvime uymadıkları konusunda dikkatleri çektik…” dedi.

Uzatmaların Montrö Sözleşmeleri’ne uygun bir şekilde yapılmadığı eleştirisi getiren Lavrov, “Biz bu konuda Amerikan tarafının ve tabii ki boğazların sahibi ülke Türkiye’nin dikkatine çektik. Moskova, Montrö anlaşmasının tüm hükümlerine kesinlikle uyulmasından yana. Bunun takipçisi olacağız…” uyarısında bulundu.

Rus basınına göre, Amerikan savaş gemisi USS Truxtun, 6-7 Mart’ta Karadeniz’e girdi. Bir hafta sonra geminin kalış süresinin 21 Mart’a kadar uzatıldığı kaydedildi.

Gürcistan savaşı sırasında da Amerikan savaş gemilerinin boğazlardan geçişi konusunda sorun yaşanmıştı. Lavrov’un Eylül başında dönemin Dışişleri Bakanı Ali Babacan’la görüşmesinde Montrö Sözleşmesi’nin boğazlardan geçişi düzenleyen temel belge olduğu konusunda mutabakata varılmıştı.

NATO’nun Doğu Avrupa ülkelerinde askeri varlığını artıma kararı ile ilgili de açıklama beklediklerini ifade eden Lavrov, “Biz bu soruları NATO’ya yöneltiyoruz. Bizim aramızda var olan kurallara saygılı olacak şekilde bir cevap kendilerinden bekliyoruz… NATO’nun Doğu Avrupa topraklarında askeri varlığını artırması Roma Deklarasyonu ve Rusya-NATO Kurucu Senedi’ne aykırı…” eleştirisi getirdi.