BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.399,33
HABER /  SEÇİM

AK Parti seçim sonucuna itiraz etti FLAŞ!

Ak Parti'nin Adana Büyükşehir’de kaybettiği seçim sonuçlarına itiraz ettiğini, Genel Başkan yardımcısı Süleyman Soylu bir basın toplantısı ile açıkladı.

Abone ol

ADANA'da seçim sonuçları açıklandı tartışma başladı. Ak Parti'den kaybettiği Adana'da seçim sonuçlarına itiraz geldi.

Ak Parti Adana Büyükşehir'de kaybettiği seçim sonuçlarına itiraz ederek yeniden sayım istedi. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu görevlendirildi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu da, MHP'li Hüseyin Sözlü'nün Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazandığı seçimlerle ilgili itirazların değerlendirilmesi ile ilgili çalışmaları izlemek üzere Adana'ya geldi.  Soylu yaşanan süreci düzenlendiği bir basın toplantısı ile duyurdu.

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı MHP'nin adayı Hüseyin Sözlü yüzde 33.5 oy oranı ile kazanırken, AK Parti adayı Abdullah Torun yüzde 31.8'le ikinci oldu. AK Parti İl Başkanlığı, bazı sandıklarda çıkan sonuçlara itiraz edip yeniden sayılmasını istedi.

secimsonuclari_banner.20140401112157.jpg

Ayrıca bir ilçe seçim kurulunun sabaha karşı işlemlere ara vermesi de tutanak altına alınarak Yüksek Seçim Kurulu'na başvuru yapıldı. Bu gelişmeleri izlemekle görevlendirilen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Adana Milletvekili olan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve İl Başkanı Fikret Yeni ile bir değerlendirme yaptıktan sonra sandık sayımlarına yapılan itirazların yerinde izleyecek.

SOYLU'DAN İLK AÇIKLAMA

AK Parti İl Başkanlığının, gün içinde bu konuları seçim kurullarına intikal ettireceğini belirten Soylu, şunları söyledi:

"Adana'da tutanak hatalarının, sandık başlarında yapılan itirazların kale alınmamasını ve kamu düzeni açısından da birtakım eksikliklerin olduğunu arkadaşlarımız müşahede ettiler. Sandık başında gördükleri her türlü eksikliğe, usule aykırı işlemlere itiraz eden bir sandık başı yapılanması söz konusu. 50 bin civarındaki geçersiz sayılan oy var. Geçersiz sayılmasının mazeretini kanunda, genelgelerde belirtilen geçersizlik hallerinin dışında olduğunu iddia ettiğimiz birtakım değerlendirmelerimizi inşallah önümüzdeki saatler içerisinde ilçelerimizde, seçim kurullarımıza müracaatlarımızla test etmeye çalışacağız."

'AKP'NİN OYLARI BBP'YE YAZILMIŞ'

"AK Parti'nin yaklaşık 98 oy aldığı 1405 nolu sandıktaki oylar birleştirme tutanağında Büyük Birlik Partisi'ne yazılmış. Bu, örneklerden bir tanesi. Birçok örneğin olduğunu arkadaşlarımızın tespit ettiği, genel merkezimize intikal eden tutanaklar ile birleştirme tutanakları arasında bilgisayar programımızın çıkardığı eksiklikleri de çok net şekilde gördüğümüz bir durum söz konusudur. Bu tip kaydırmalar, hatalar, eksiklikler, maddi hatalar konusunun, seçim sonucunu etkileyebileceğini düşünüyoruz. Özellikle 2009 seçimlerinde bir tecrübemiz söz konusudur. Maalesef Adana'da uzun zamandan beri bir mekanizma işliyor. Bu mekanizma, seçim hukuku açısından kıymetli Adanalıların vermiş olduğu oyların adaletli bir şekilde tahakkuk etmesini, sonuca ulaşmasını engelliyor. Seyhan'da 2392 numaralı sandıkta biz 108 oy almışız. Halkların Demokrasi Partisi 87 oy almış, Cumhuriyet Halk Partisi 31 oy almış, Milliyetçi Hareket Partisi de 24 oy almış. Bu sandıktaki 108 oy, maalesef Büyük Birlik Partisi'ne yazılmış. Burada sehven, kötü niyet dışı bir hatanın olduğunu hepimiz kabul etmek isteriz, böyle bir yola kimsenin tevessül edemeyeceğini düşünmek isteriz."

'85 SANDIKTA AKP'YE TEK OY ÇIKMADI'

"52 milyon seçmen, kendi iradesini pazar günü sandıkta ortaya koydu. Memleketin bazı yerlerinde bu iradeyi sakil hale düşürecek sonuçlar var. Örneğin Hatay'da AK Parti, 85 sandıkta sıfır çekmiş. Türkiye genelinde yüzde 45 oy alan bir siyasi partinin bir ilde 85 sandıkta sıfır çekmesi, tüm istatistiki değerlendirmeleri alt üst eder. Dünyanın hiçbir yerinde kimseyi buna inandıramazsınız. Ya çok özel bir durum olması lazım ya da çok farklı bir sonuç oluşturması lazım. Bunların hepsini tetkik ediyoruz."

AK Parti Adana İl Başkanı Fikret Yeni, 'Adana'da girdikleri yerel seçim mücadelesinden hak ettikleri sonucu alabilmek, sandıklarda adaletli neticenin ortaya çıkması ve Adanalı'nın demokratik tercihinin tam anlamıyla tezahür etmesi için çalıştıklarını' söyledi. Seçimi kazanan MHP 410 bin 370, AK Parti ise 390 bin 132 oy aldı.