BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Afşin'de umutlar tükeniyor

Kahramanmaraş'ta göçük altında kalanların kurtarılması için 87 kişilik ekip helikopterle bölgeye indirildi.

Abone ol

Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesi'nde, Afşin- Elbistan B Termik Santrali'ne kömür sağlayan Çöllolar Kömür Havzası'nda 4 gün arayla meydana gelen 2'nci göçükte kaybolan 2'si mühendis 9 kişiyi arama çalışmaları sürdürülüyor.

Özel eğitimli köpekle çalışan arama ekipleri, havadan helikopterlerle bölgeye indirilirken, kayıpların yakınları da bölgeye gelip, umutla yakınlarının kurtarılmasını bekliyor. Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Halil Alış, 50 milyon metreküp toprağın kayarak, kömür çıkarılan 100 metrelik bölümün yarısını doldurduğunu ve heyelanın devam etitğini söyledi.

Çöllolar Kömür Havzası'nda, kömür çıkarılmadığı sırada meydana gelen göçüğün ardından bölgeye gönderilen kurtarma ekipleri, arama çalışmalarını alanın çokg eniş olması nedeniyle güçlükle yürütüyor. 3 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kapsayan, 160 metre derinlikteki göçük bölgesindeki çalışmalar, iğne ile kuyu kazar gibi yürütülüyor. Bölgenin heyelan nedeniyle tehlikeli oluşu ve daha kısa sürede sonuç alabilme planıyla arama ekipleri, karadan girmek yerine, havadan helikopterlerle farklı noktalara indiriliyor. Çökmenin ardından krater ağzı gibi bir görüntü alan, 'ölüm çukuru' olarak adlandırılan kömür havzasındaki aramalar, sahaya indirilen ekiplerin yanı sıra helikopterle havadan gözlemlenerek yürütülüyor. Yanlarında özel eğitimli köpekler de bulunan ekipler, canlı arama dedektörü ile sahayı tarıyor.

4 ASKERİ HELİKOPTER, 1 HAVA AMBULANSI

Dün saat 10.11'de meydana gelen, 13 kişinin kurtarıldığı, 24 yaşındaki Ruşen Demir'in de cesedinin bulunduğu göçüğün oluştuğu bölgede, yer yer heyelan tehlikesinin bulunması, arama ekiplerini tedirgin ediyor. Arama çalışmaları, Genelkurmay Başkanlığı'ndan 1'i ambulans olarak kullanılan 4 Sikorsky helikopter, Sağlık Bakanlığı'na ait bir hava ambulansı, İl Jandarma Komutanlığı Komando Birliği, Kahramanmaraş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, Adana, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır'dan arama kurtarma birliği ekiplerince yürütülüyor.

Kayıpların yerlerinin belirlenmesi için canlı arama dedektörleri, arama kurtarma teknisyenleri, özel eğitimli arama köpekleri de bölgedeki çalışmalara katılıyor. Göçük altında kalan kişilerin cep telefonlarının sinyalleri de takibe alındı, ancak çalışmalarda henüz bir sonuç alınamadı.