BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.438,19
HABER /  GÜNCEL

ABD'den DHKP-C'ye dava

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, saldırıyla ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.

Abone ol

ABD Büyükelçisi Ricciardone, Türkiye ile birlikte DHKP-C ve PKK’nın suçlarına ilişkin ABD ile Avrupa’da mahkemelerin kabul edebileceği delil topladıklarını açıkladı. Terörle mücadelede ise ‘Operasyonel istihbarat füzyonu’ çalışması başlattıklarını söyledi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, gazetelerin Ankara temsilcileriyle buluştu. Byükelçinin açıklamaları bugün gazetelerin 1. sayfasına taşındı.

İŞBİRLİĞİ ÜST DÜZEYDE

-Şu anda Türkiye ile ABD arasındaki bir numaralı konu elçiliğe saldırı. İşbirliğimiz üst düzeyde. Türk istihbaratı, polisi ve Adalet Bakanlığı ile yoğun işbirliği içindeyiz.”

-Saldırı ile ilgili ders çıkarıyoruz. Tabi istihbarat konusu hep tartışmaya açıktır. Daha çok istihbarat, daha erken paylaşılabilir miydi? Birbirimizin açıklarını kapatabilir miydik?.. Her zaman daha iyi yapma yolu var. Ancak biz kimseye suç atma oyunu oynamıyoruz. Saldırgan bazında bir bilgi yoktu ama Türk yetkililer DHKP-C’nin tekrar aktif olduğu konusunda uyarmışlardı. Biz eksik ya da hata görmüyoruz Türkiye’den.”

DHKP-C VE PKK'YA DAVA

-DHKP-C bu saldırıyla Amerikan sistemine karşı suç işlemiş oldu. Kanıtlar toplandıktan sonra DHKP-C’ye yönelik bir dava açılabilir. Bu örgüt ABD terörist listesinde. Aynı şekilde PKK da ve liderleri de uyuşturucu baronu olarak listede. Bu örgütün yaptığı terörist eylemlere dair, PKK’nın ve diğerlerinin işledikleri suçlarla ilgili öyle kanıtlar toplamalıyız ki ABD’de, Avrupa’da mahkemelerin kabul edecekleri kanıtlar olmalı bunlar.”

ELÇİLİK TAŞINIYOR

-Ankara’daki büyükelçiliğimiz gelişen ilişkiler nedeniyle zaten çok büyümüştü ve sığmıyorduk. Sığabileceğimiz yer için arsa arıyoruz.

DAVALAR UZUN SÜRÜYOR

-Kısa süre öncesine dek kendilerine ülkeyi koruma görevi verilen askeri liderler de aynı şekilde hapiste. Eski YÖK başkanı da dahil, profesörler de tam anlaşılamayan suçlamalarla demir parmaklık arkasında. 16 yıl önceki çalışmalarla ilgili belirsiz suçlamalar. Barışçıl gösteri yapan öğrenciler de demir parmaklık arkasında. Hukuki sistemin sonucu bu şekilde olursa, kafalar karışırsa, bu insanlar terörist olarak yorumlanıp kafalar karışırsa Avrupa ve ABD mahkemelerinin buna karşılık vermesi zor olur.