BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Burgaz saldırısı: İsrail liderinden 'Hizbullah çağrısı'

Bulgaristan'da İsrailli turistlerin ölümüyle ilgili raporda şüphe oklarının Hizbullah hareketine çevrilmesi ardından İsrail başbakanı dünya liderlerini Hizbullah'ı "terör örgütü" olarak tanımaya çağırdı.

Abone ol

Bulgaristan'da beş İsrailli turistin ölümüyle ilgili raporda şüphe oklarının Lübnan'daki Hizbullah hareketine çevrilmesi ardından İsrail başbakanı dünya liderlerini Hizbullah'ı "terör örgütü" olarak tanımaya çağırdı.

Burgaz kentinde 18 Temmuz 2012’de bir otobüse düzenlenen saldırıda İsrailli turistler ile birlikte otobüsün şoförü de ölmüştü.

İsrail başbakanı, İran'ın da Hizbullah ile birlikte "terörist şebekesi" oluşturduğunu iddia ettiği açıklamasında, Hizbullah'a karşı harekete geçilmesini istedi.

BBC muhabiri, İsrail'in AB'nin Hizbullah'ı terör örgütü olarak tanıması için girişimlerde bulunduğunu, İngiltere ve Hollanda'nın buna sıcak baktığını ancak Fransa'nın hareketi, siyasi, sosyal ve militan bir grup olarak gördüğünü belirtiyor.

Avrupa Birliği polis örgütü Europol'dan 50 uzmanın da katılımıyla 6 ay süren araştırma sonunda raporu içişleri bakanı Tstetan Tsvetanov açıkladı.

Nitekim Europol'un başkanı Associated Press ajansına Hizbullah'ın eyleme karıştığı yönündeki tespite katıldıklarını söyledi.

Rob Wainwright "Hizbullah'ın saldırıyı düzenlediği ispatlanırsa, grubun Avrupa'da hedefine ulaşmış ilk eylemi olacağını" söyledi.

"AB konuyu ele alacak"

Avrupa Birliği'nin dış politica yüksek temsilcisi Catherine Ashton "değerlendirilmesi gereken bir durum" olduğunu söyledi.

Ashton, yaptığı yazılı açıklamada "AB ve üye ülkelerin "uygun karşılığın ne olacağı konusunda danışmalarda" bulunacağını belirtti.

Sofya'daki açıklama

Bulgaristan İçişleri Bakanı Tsvetanov, "Şüpheli iki kişinin Hizbullah ile bağlantı içinde olduklarını, finansal ilişki içinde olduklarını gösteren veriler var." dedi.

Bakan, söz konusu iki kişi ile ilgili soruşturmanın devam ettiğini söyledi.

Yetkililer bombanın taşıyıcı tarafından kazara ya da uzaktan kumandayla patlatılmış olduğu ihtimalinin güçlü olduğunu söylüyor.

Burgaz kenti havaalanında, İsrailli turistlerin bindiği otobüse düzenlenen saldırıda beş İsrail vatandaşı ile Bulgar otobüs şoförü hayatını kaybetmişti.

İntihar saldırısının hemen ardından İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak olayın arkasında, İran'ın desteğindeki Lübnanlı Hizbullah grubunun olduğunu savunmuştu.

Bulgaristan polisi ve yetkilileri, saldırganın Avustralya ve Kanada pasaportlu başka iki kişiyle birlikte Hizbullah’a bağlı bir gruptan olduğunu belirtti.

Grubun bombalamadan bir ay önce Burgaz’a geldiği düşünülüyor.

Lübnan ve ABD'nin bakışı

Lübnan Başbakanı Necip Mikati saldırıyı kınayıp Bulgaristan ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını açıklamıştı.

ABD'de dışişleri bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland "ABD'nin bankacılık sektörünü kıskaca alma girişimlerini Avrupa Birliği'nin kurallarını kullanarak boşa çıkardığından kaygı duyduklarını" söyledi. Örgüt halihazırda ABD tarafından "terörist" olarak addediliyor.