BIST 9.919
DOLAR 32,43
EURO 34,80
ALTIN 2.450,91
HABER /  DÜNYA

ABD silahlanma endişelerimizi gidermeli

Rusya:"ABD'nin nükleer savaş ve uzaydaki silahlanma konusundaki endişelerimizi gidermelidir"

Abone ol

Rusya, ABD'nin nükleer silahların daha fazla indirimi için Moskova'nın nükleer savaş başlıkları ve uzaydaki silahlanma konusundaki endişelerini gidermesi gerektiğinin altını çizdi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da düzenlediği yıllık basın toplantısında, ABD Başkanı Barack Obama'nın Rusya ilişkileri sıfırdan başlatma politikası sayesinde ilişkilerde meydana gelen yumuşamanın, uluslararası durumda fark edilir gelişme olmasını sağladığını kaydetti.

Yeni Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması'nın (START2) Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Obama tarafından geçen yıl nisan ayında imzalandığını hatırlatan Lavrov, söz konusu anlaşma gereği iki ülke stratejik füze ve bombardıman uçaklarındaki savaş başlıklarını 1,550 ile sınırlandırdığını kaydetti.

"NÜKLEER OLMAYAN SİLAHLAR DAHA ETKİLİ OLABİLİR"

Rusya'nın kısa menzilli nükleer füzelerinde daha fazla indirimin biraz zor olacağını ifade eden Lavrov, "Nükleer silahların yayılmasının önlenmesi konusunda daha ileri adımlar atmadan önce ABD ile üzerinde uzlaştığımız yeni START anlaşmasının gereklerinin tamamen yerine getirilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Lavrov, nükleer silahlarda gelecekte daha fazla indirim yapılmasını konuşabilmek için de stratejik istikrarı bozan diğer faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek, "Herkesin nükleer silahlardan vazgeçtiğini farz edelim. Ancak buna paralel olarak nükleer olmayan stratejik silahlar geliştirilmekte. Bunlar (nükleer olmayan silahlar) askeri anlamda daha etkili bile olabilirler." diye konuştu.