BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

ABD seçim sonuçları başkanlığı kim kazandı?

AMERİKA başkanı kim oldu sorusunun yanıtı ortaya çıktı. Saat 09.45 itibariyle ABD başkanı Donald Trump oldu. ABD Seçim sonuçları anketleri de ters köşeye yatırdı işte son dakika haberler.

Abone ol

ABD Başkanlık seçimi sonuçları dünyayı hop oturtup hop kaldırdı. Hillary Clinton ve Donald Trump arasındaki yarış son ana kadar başa baş geçti. Amerika seçimlerinden gelen son dakika haberler yarışın galibini ilan etti : Donald Trump ABD başkanı oldu.

Amerika'daki başkanlık yarışı eşi benzeri olmayan bir çekişmeye sahne oldu. Bu sonuçları kimse bilemedi, tüm anketler yanıldı. Halk sandıktan çıkardığı isimle sürpriz yaptı. Dünya yeni bir döneme kapılarını açtı. İşte Amerika başkanlık yarışında saat saat, dakika dakika yaşananlar;

SONUÇABD BAŞKANI DONALD TRUMP OLDU DÜNYA ŞOKTA

ABD Başkanlık seçiminin galibi milyarder işadamı Donald Trump oldu. Delege sonuçları şöyle;

Donald Trump : 289
Hillary Clinton : 218

Dünyanın nefesini tutarak izlediği son yılların en çılgın seçimlerinde Cumhuriyetçiler, hem Senatoda hem de Temsilciler Meclisinde Demokratlara üstünlük sağladı.

SENATO SONUÇLARI
Resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyetçiler şu ana kadar Senatoda 51, Demokratlar ise 47 üye sayısına ulaşmış durumda. Yapılan tahminlere göre, tüm sayım işlemleri tamamlandığında Cumhuriyetçilerin Demokratlara 52'ye 48 üstünlük sağlayacağı öngörülüyor.

TEMSİLCİLER MECLİSİ SONUÇLARI
Kongrenin diğer kanadı olan ve üyelerinin tamamı değişen Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçiler, şu ana kadar 235, Demokratlar ise 183 vekil sayısına ulaştı. Tüm sonuçlar açıklandığında Cumhuriyetçilerin 240, Demokratların ise 195 vekil sayısı elde edeceği tahmin ediliyor.

Bu sonuçların ardından Demokratlar, Beyaz Saray'ı kaybettikleri gibi Kongrede de azınlık durumuna düştüler.

BU SONUÇLARI KİMSE BİLEMEDİ

Donald Trump ABD'nin 45. başkanı seçilirken sonuçları hiçbir anket şirketi bilemedi. Tüm tahminleri altüst eden Donald Trump, süper gücün yeni kaptanı oldu. Trump ile birlikte dünya yeni bir döneme de yelken açtı.

DONALD TRUMP NÜKLEER ŞİFRELERİ ALACAK

ABD'deki başkanlık seçimini kazanan Donald Trump, selefi şimdiki başkan Barack Obama'dan Beyaz Saray'ı, başkomutanlığı, başkanlık uçağı ve helikopterini, makam aracını ve nükleer silah şifrelerini gibi mirasları da devralacak.

SAVAŞ ÇIKARMAYA ÇOK MEYİLLİ! Çılgınlıklara açık bir yapısı olan Donald Trump, dünyanın içinde bulunduğu dönem dikkate alındığında tehlikeli bir isim. Söylemlerini eyleme dökerse dünya kıyamet savaşını onunla yaşayabilir.

Seçim sonuçları kesinleştikten sonra Trump Ocak ayında yeni başkan olarak göreve başlayacak.

CUMHURİYETÇİLER DÖNEMİ BAŞLIYOR

İki dönem Demokrat bir başkana ev sahipliği yapan Beyaz Saray, Trump ile yeniden Cumhuriyetçi bir başkanı ağırlayacak ve böylece sadece birkaç istisnası olan "iki dönemden sonra başkanlığın diğer partiye geçmesi geleneği" bozulmamış olacak.

TRUMP EN TEHLİKELİ DÖNEMDE GELDİ

Bir yanda artan uluslararası güvenlik sorunları, öte yandan terör tehdidi ve savaşlar sebebiyle ortaya çıkan büyük göç dalgaları, Avrupa'yı olduğu kadar ABD'yi de zorluyor. Mevcut başkan Barack Obama'nın dış politikadaki en büyük "eleştirmeni" olan Trump'ın bugünkü politikaları nasıl revize edeceği sorusunun cevabını tüm dünya merak ediyor.

Özellikle Ortadoğu'daki "karmaşık" ilişki ağı ve 6. yılına giren Suriye iç savaşı, Trump'ın masasında bulacağı en önemli dış politika dosyalarından biri olacak. Benzer şekilde DEAŞ'la mücadele de Trump'ın en önemli gündem maddeleri arasında yer alacak.

SURİYE'DEKİ MUHALİFLERİN SİLAHLANDIRILMASI İÇİN NE DİYOR?

İSLAM DÜŞMANI SÖYLEMLERİ OLDU Suriye ve Ortadoğu konusunda zaman zaman birbiriyle çelişen ifadeler de kullanan Trump'ın İslamofobik söylemleri, dünya genelindeki Müslüman ülkelerden tepki topladı.

Uçuşa yasak ve/veya güvenli bölgeler oluşturulabileceğini ve ABD'nin Esed'i devirmek için girişimde bulunmaması gerektiği savunan Trump, Suriye'deki muhalif grupların silahlandırılmasına şüpheyle bakan bir yaklaşımı temsil etti.

RUSYA VE İRAN'A YEŞİL IŞIK YAKTI
DEAŞ'la mücadele kapsamında ABD'nin Rusya ve İran'la rakip olmak yerine bu ülkelerle bir arada çalışabileceğini dile getiren Trump, en önemli odak noktasının "DEAŞ'ın yenilmesi" olduğunu ifade etti. DEAŞ'ın hangi strateji ve politikalarla yenileceğine dair net ipuçları vermeyen Trump, Clinton'ın politikalarının "3. Dünya Savaşına neden olabileceğini" savundu.

İRAN'A NASIL BAKIYOR?
İran'la nükleer anlaşmaya net bir biçimde karşı olduğunu birçok kez belirten Trump, başkan olması halinde söz konusu anlaşmayı yeniden müzakereye açabileceğini dile getirdi.

Bir konuşmasında Trump, "İran'ın büyük bir sorun olduğunu biliyorum ama başkan olursam onunla nasıl baş edeceğimi de biliyorum." ifadelerini kullandı.

RUSYA VE ÇİN HAKKINDAKİ DÜŞÜNCESİ
ABD'nin Rusya ile daha iyi geçinerek Ortadoğu'da ve DEAŞ'la mücadelede daha etkin olabileceğini düşünen Trump, öte yandan Moskova'nın "agresif" tavırlarından dolayı Ukrayna'ya ölümcül silahlar verilebileceğini dile getirdi.

Her fırsatta ABD ekonomisinin Çin tarafından "kullanıldığını" savunan Trump, başkan olması halinde bu ülke ile olan ticari anlaşmaları gözden geçireceğini ve Çin'den gelen mallara daha fazla gümrük vergisi koyacağını ifade etti. Asya-Pasifik bölgesindeki Amerikan askeri varlığını artıracağı vaadinde bulunan Trump, dolaylı olarak askeri anlamda Çin ile rekabet edeceğini söyledi.

NATO ile ilgili yaklaşımında ekonomik dengeleri de göz önünde bulunduran Trump, ABD'nin bu örgüte çok fazla para harcadığını ve NATO'nun "modası geçmiş bir yapı" olduğu görüşünü savundu.

İÇ POLİTİKADAKİ VAATLERİ NELER

Özellikle beyaz Amerikalılardan yoğun oy toplayan Trump, Obama döneminde gelirlerin düştüğünü ve ekonominin her geçen gün kötüye gittiğini ileri sürdü. Vergilerin çok yüksek olduğunu savunan Trump, temel olarak vergilerin önemli ölçüde düşürülmesi fikrini dile getirdi. Örneğin yüzde 35 olan kurumlar vergisinin yarı yarıya düşürülmesini önerdi. Trump’ın bu önerilerinin zenginlere yarayacağı eleştirisi yapıldı.

Halihazırda yürürlükte olan serbest ticaret anlaşmalarına karşı olduğunu açıklayan Trump, anlaşmaların Amerikan ekonomisine faydadan çok zarar getirdiğini ve yeniden müzakere edilmesi gerektiğini savundu.

GÖÇMENLERİ VE MÜSLÜMANLARI KOVACAK MI?

Trump’ın göçmenlerle ilgili yaklaşım ve söylemi, belki de beyaz Amerikalıları en çok cezbeden yanlarından biri. Meksika sınırına duvar örmeyi öneren Trump, bu yolla Hispanik kökenli kaçak göçmenleri engelleyeceğini söyledi.

Kampanyasının ilk bölümünde Müslümanların ABD’ye alınmaması önerisini de yapan Trump, ön seçimlerin sonuna doğru bu söylemini biraz gevşeterek “katı güvenlik kontrolü” söylemine geçti.

KÜRTAJ İÇİN NE DEDİ?

Kürtaj konusunda eyaletlerin kendi kararlarını vermesi gerektiğini belirten Trump, mevcut kanunlar çerçevesinde kürtajın yasallığının devam etmesi çizgisini benimsedi.

EKİBİNDE KİMLER OLACAK?

Cumhuriyetçi Parti elitleriyle uzun süre "çekişen" Trump'ın, başkan olması halinde kimlerle çalışacağına ilişkin şimdiye kadar ciddi haberler kamuoyuna yansımadı.

Ancak Amerikan medyasında yapılan yorumlarda New York'un eski valisi Rudy Giuliani'nin ismi Adalet Bakanlığı için geçerken, Temsilciler Meclisinin eski başkanı Newt Gingrich'in Dışişleri Bakanı ve emekli general Michael Flynn'in de Savunma Bakanı olabileceği yönünde tahminler yapılıyor.