BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.437,24
HABER /  GÜNCEL

ABD Rus S400'ü için heyet gönderecek

Savunma Sanayii Başkanı Demir, Amerikalıların S400 ile F-35’in aynı ortamda bulunmasının risk oluşturacağını kanıtlamak için Türkiye’ye heyet göndereceğini açıkladı.

Abone ol

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.  ABD'nin 3.5 milyar dolarlık Patriot teklifini değerlendiren Demir “Bu teklifi şu anda konuşuyoruz ve değerlendiriyoruz. Fiyat, teknoloji, teslim tarihi vesaire konularının detaylarını görüşüyoruz” dedi.

Rusya'dan alınan S400 ile ABD'nin F-35'lerinin aynı ortamda bulunmasının sıkıntıya sebep olacağı yönündeki iddialara ilişkin konuşan Demir, konu ile ilgili teknik tedbirler aldıklarını ancak hiçbir ekibin de risk oluştuğuna dair bir açıklamalarının olmadığını belirtti. 

"Eğer bu endişeniz ciddi ise, niçin gelmiyorsunuz' dedik" ifadelerini kullanan Demir bu konu kapsamında ABD'den bir heyetin geleceğini söyledi.

MİLLİ YAZILIM
İsmail Demir, S400'lerde kullanılacak millî yazılım konusunda “Ruslar'la ilk konuşma aşamamızda bizim zaten proje olarak olmazsa olmaz şartımız bu sistemin dost-düşman tanıma unsurlarının, yazılımlarının yerli olması konusundaydı. Bu şu anda başlamış bir şey değil. Bizim ilk şartımız bu konuda çalışmalar devam ediyor, karşı taraf da (Ruslar) bunu anlayışla karşılıyor” ifadelerini kullandı.

S400 ACİL İHTİYACIMIZ
S400'lerin Türkiye'nin acil ihtiyacına üzerine alındığına dikkat çeken Demir, Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu savunması açısından bundan daha fazla sisteme ihtiyacı olduğunu kaydetti. Demir “S400 sonrasında teklifi olanlar varsa bu tekliflere de açığız demiş idik, o anlamda bu devam edecek” dedi.

'YERLİ SİSTEM 2021-22'DE'
Savunma Sanayii Başkanı Demir, yerli hava savunma füzelerinden HİSAR-A'nın servis edilme tarihi için 2021'i HİSAR-O için de 2022'yi öngördüklerini belirterek “Millî Muharip Uçağımızı 2023'te göreceğimizi söylüyoruz. Motorla ilgili de birkaç alternatif var. Gerekirse hazır bir motorun kullanılması açısından birkaç plan var. Hepsini de paralel masada düşünüyoruz. Ama uçakta temel bir değişiklik yok” açıklamasında bulundu.