BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

ABD kamuoyunda IŞİD'le savaşa destek artıyor

Araştırma kuruluşu Pew tarafından yapılan son anket, kamuoyunun yaklaşık üçte ikisinin cihatçılara karşı yürütülen hava saldırılarını desteklediğini, kara müdahalesini ve ezici güç kullanımını uygun görenlerin de hızla arttığını ortaya koydu.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri kamuoyunda Irak Şam İslam Devleti'yle (IŞİD) savaşa destek artıyor. Yeni bir araştırma, kamuoyunun yaklaşık üçte ikisinin cihatçılara karşı yürütülen hava saldırılarını desteklediğini, kara müdahalesini uygun görenlerin oranında da çok hızlı bir artış olduğunu ortaya koyuyor.

Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına katılanların yüzde 63'ü Irak ve Suriyedeki askeri müdahaleyi onaylıyor. Bu oran daha dört ay önce Ekim'de yüzde 57 idi.

Konu, Ortadoğu'ya kara güçleri göndermeye gelince sonuç daha başa baş. Kara birlikleri gönderilmesinden yana olanlar yüzde 47, karşı olanlar yüzde 49.

Fakat burada da eğilimler müdahaleden yana hızla değişmiş. Dört ay önce kara birlikleri göndenilmesinden yana olanlar yüzde 39, karşı çıkanlar yüzde 55 idi.

Araştırma ayrıca ABD kamuoyunun, hükümetin rehineler için fidye ödememe politikasına yüzde 70 gibi çok yüksek bir oranla destek verdiğini gösteriyor. Bu politikayı eleştirenlerin oranı yüzde 25. Yüzde 5 ise net bir cevabı olmadığını söyleyenler.

'Aşırı güç kullanımı nefreti artırıyor'

Pew araştırmasına göre kamuoyu "terörle mücadelede en iyi yolun ezici güç kullanmak olduğu" konusunda bölünmüş görünüyor.

Yüzde 47 bu görüşü desteklerken yüzde 46 terörle mücadelede askeri güce çok fazla bel baglamanın daha fazla nefret ve daha fazla terör doğurduğunu düşünüyor.

Fakat burada da değişim askeri güç kullanımına doğru kayıyor. Örneğin geçen yılın ilk üç ayında yürütülen bir Pew araştırmasında askeri güce fazla bel bağlamanın daha fazla nefret ve terör getirdiğini düşünenlerin oranı yüzde 57 idi.

Araştırmada ortaya çıkan bir başka ilginç veri de askeri müdahaleye Cumhuriyetçilerin Demokratlardan, erkeklerin kadınlardan daha fazla destek verdiğini ortaya koymuş olması.

Cumhuriyetçiler ve erkekler daha çok

Örneğin şu an yürütülen hava harekatlarına Cumhuriyetçiler yüzde 70, Demokratlar yüzde 58, erkekler yüzde 70, kadınlar yüzde 56 destek veriyor.

Yine de kamuoyu genel olarak şu anda yürütülen hava harekatlarının IŞİD'e karşı etkili olduğu konusunda kuşkulu görünüyor.

Ankete katılanların yüzde 58'i askeri kampanyanın iyi gitmediğini düşünüyor.

18 ve 22 Şubat tarihleri arasında yapılan Pew anketine 1504 kişi katıldı.