BIST 8.905
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.240,56
HABER /  GÜNCEL

ABD ile Türkiye anlaştı! Kürtler o bölgeye giremeyecek!

Wall Street Journal'in iddiasına göre ABD ile Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulacak güvenli bölgeye Kürt güçlerinin alınmaması konusunda anlaştı.

Abone ol

ABD'de yayın yapan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Türkiye ve ABD'nin, Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'den temizlenerek kurulması planlanan güvenli bölgeden Kürt militanların geçişine izin verilmeyeceği üzerinde fikir birliğine vardıklarını iddia etti.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, gazete, Pazartesi günü yapılan görüşmelerde, Washington'ın bu mutabakatla Ankara'ya güvence vermeyi amaçladığını duyurdu.

Türkiye'nin Suriye'de kurmak istediği güvenli bölgede daha çok Türkmen ve Arapların yaşadığını belirten gazeteye göre, Türk yetkililer Kürt savaşçıların bölgeye girip bu nüfusu oradan atmasından endişe ediyor.

Haber şöyle devam ediyor:

"ABD'li yetkililer Türkiye'ye söz konusu bölgenin güvenliğini YPG'ye bırakmayacakları konusunda güvence verdi ancak ihtiyacın artması halinde değerlendirmek üzere bir esneklik payı bırakılmasını da istedi."

ABD'nin geçen yıldan bu yana, Suriye'de IŞİD'e karşı savaşan Kürt YPG güçlerine destek olarak hava saldırıları yaptığını hatırlatan WSJ, YPG'nin sahada IŞİD'e karşı en etkili mücadeleyi veren grup olduğunu yazıyor.

Haber şöyle devam ediyor: "Türkiye, YPG'nin Suriye-Türkiye sınırında yeni bir bağımsız Kürt devleti kurulmasının hazırlığını yaptığı endişesi nedeniyle, YPG ile birlikte çalışmaya direndi."

Gazetede, Suriye'deki Kürtlerin savaş öncesi yaşadığı bölgelerin haritası da yer alıyor ve 4 yıl önce, yani Suriye'deki savaş başlamadan önce, Kürtlerin ülkenin kuzey sınırında 3 bölgede yaşadıkları bilgisi veriliyor.

TÜRKİYE'NİN 'KIRMIZI ÇİZGİSİ'

ABD merkezli "Savaş Çalışmaları Enstitüsü"ne göre, YPG'nin IŞİD'e karşı kazanımlarıyla, Kürt gruplar şu an Suriye'de savaş öncesi olduğundan daha büyük bir alanı kontrol ediyor.

"Rejim güçlerinin Kürt bölgelerinden çekilmesiyle Suriyeli Kürtlerin elde ettiği bir miktar otonomi, bölgede bağımsızlık arzularını ateşledi" diyen gazete, YPG'nin Tel Abyad'ı IŞİD'in elinden almasıyla, ilk kez 3 Kürt kantonundan ikisinin fiziksel olarak bağlandığına dikkat çekiyor.

ABD ve Türkiye'nin kurmayı planladığı güvenli bölgenin Fırat Nehri'nin batısında olacağını belirten gazete, YGP liderlerinin dün ABD önderliğindeki koalisyon ve Suriye'deki ılımlı muhaliflerle iş birliği yapacakları sözünü verdiğini ancak Fırat'ın batısına geçmeme taahhüdünde bulunmadıklarını ifade ediyor.

Kobani'de bulunan ve gazeteye konuşan Kürt yetkili İdris Nassan "Nehrin doğusu IŞİD'den temizlendikten sonra plan batıyı kurtarmak" diyor.

Kürtlerin ABD ve Türkiye'nin hava saldırılarıyla birlikte avantaj sağlamasının Türkiye için"kırmızı çizgi" olduğunu yazan gazete, bu durumun ABD ve Türkiye arasındaki işbirliğinde bazı kısıtlamalara ve "Kürt militanlardan açılacak boşluğun kiminle doldurulacağı" gibi sorulara neden olduğunu yazıyor.

Gazeteye konuşan bir Türk yetkili 'Türk hükümetinin YPG'yi PKK'dan daha pragmatik ve gerçekçi bulduğunu' ifade ediyor ancak YPG'ye şu uyarıyı da gönderiyor:

"YPG Türkiye'nin PKK'nın terör saldırılarına, kırmızı çizgilerimizi geçenlere nasıl karşılık verdiğini gördü. Bu YPG için de caydırıcılık oluşturmalı."