BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.444,37
HABER /  GÜNCEL

ABD donanmasında yolsuzluk tutuklaması

ABD'de bir rüşvet skandalıyla ilgili olarak eski bir üst düzey subay tutuklandı. Savunma ihalelerinin, nakit paranın yanı sıra, puro, biftek ve fuhuş karşılığında Malezyalı bir şirkete verildiği bildiriliyor.

Abone ol

Skandal, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da yankı uyandırdı.

ABD donanmasının eski üst düzey yetkililerinden bir subay, savunma sanayi ihalelerini Malezyalı bir şirkete yönlendirmek için yüzbinlerce dolar rüşvet almaktan tutuklandı.

Paul Simpkins adındaki subayın nakit para almanın yanı sıra, seyahat masraflarının, otel odalarının ve birlikte olduğu seks işçilerinin ücretlerinin de karşılandığı bildiriliyor.

İhalelerin Glenn Defense Marine Asia (GDMA) şirketine verilmesiyle ilgili olarak aralarında bu şirketin genel müdürü ve üç subayın da bulunduğu yedi kişi tutuklanmış ve suçlarını kabul etmişlerdi.

Simpkins de 2006 - 2012 yılları arasında rüşvet almakla suçlanıyor.

Amerikalı savcılar, diğer davalarla birleştirilmesi için, Simpkins'in güney California'da yargılanmasını istiyorlar.

Puro ve biftek

San Diego savcısı Laura Duffy, "Kısa süre öncesine kadar Savunma Bakanlığı Pentagon'a bağlı üst düzey yetkililer arasında bulunan Paul Simpkins'in tutuklanmasıyla, rüşvet şebekesinin bir kolunu daha ortaya çıkardık. Açgözlülük ve yolsuzluğun çapını gördükçe üzerine gitme kararlılığımız da artıyor" dedi.

Malezyalı yüklenici şirketin genel müdürü Leonard Francis, geçen ay kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmiş, yetkililere, nakit, seks, Küba puroları ve gurme bir yiyecek olarak bilinen Kobe bifteğiyle rüşvet verdiğini söylemişti.

Savcılar 'şişman Leonard' diye tanınan Leonard Francis'in on yıl boyunca, milyonlarca dolar rüşvet veren şebekeye başkanlık ettiğini kabul ettiğini bildirmişlerdi.