BIST 9.916
DOLAR 32,48
EURO 34,77
ALTIN 2.442,08
HABER /  DÜNYA

ABD 28 Şubat'a göz yumdu!

Bu dönemde Türkiye'de en çok tartışılan konulardan biri olan 28 Şubat'ta ABD'nin rolü var mı?

Abone ol

28 Şubat dönemine ilişkin dava süreciyle birlikte bu dönem konusundaki tartışmalar da Türkiye gündeminin ilk sırasına oturdu. En çok tartışılan konulardan biri de ABD'nin 28 Şubat sürecinde bir rolünün olup olmadığı, o dönemde 28 Şubat'a nasıl yaklaştığı.

adını açıklamayan Amerikalı yetkililerin Türk gazetecilerine yaptıkları açıklamalara göre, Washington yönetimi 28 Şubat döneminde sürece doğrudan dahil olmasa da, "yaşananlara göz yumdu."

GERÇEKTEN BÖYLE Mİ OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümü resepsiyonunda ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, "28 Şubat'a ABD'nin yaklaşımı ne olmuştu? Gerçekten göz yumuldu mu o dönemde yaşananlara?" sorusuna;

"Kesinlikle doğru değil. Hayır" diye yanıt verdi. Francis Ricciardone ardından ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde kendi talimatıyla başlatılan bir çalışmayı anlattı: "Büyükelçilik, 1997/98 yıllarında o dönemde Amerikalı yetkililerin Türkiye hakkında yaptıkları açıklamaları taradı. İsterseniz size de ulaştırabilirler."

Ardından da bu çalışma sonucunda vardığı sonucu söyledi:

"ABD yetkilileri o dönemde gerginliklere demokrasi içinde çözüm bulunmasını istedi. O günlerde de bunu söyledi, şimdi de bunu söylemeye devam ediyor."

İNİŞLER ÇIKIŞLAR OLSA DA TÜRKİYE'DE DEMOKRASİ İLERLEDİ

Büyükelçi bu aşamada önemli bir tespitini de paylaştı: "Türkiye'de demokrasi alanında sürekli ilerleme yaşanıyor."

Bu cümlenin ardından eliyle bir zigzag işareti yaparak, "Bazen bir takım iniş-çıkışlar oluyor" diye devam etti ve ekledi:

"Ancak demokratik reformların başladığı nokta ile bugün geldiği noktaya bakarsanız iniş çıkışlara rağmen son gelinen noktada demokratikleşme alanında büyük ilerleme yaşandığını görürsünüz."

Büyükelçi, Türkçe başladığı, İngilizce devam ettiği sohbeti Türkçe bir cümleyle sonlandırdı:

"Çok iyimserim..."