BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,75
ALTIN 2.436,52
HABER /  GÜNCEL

23 Aralık İngiltere Basın Özeti

İngiltere'de gazeteler bugün Başbakan Erdoğan'ın Giresun'da yaptığı konuşmaya, İngiliz koalisyonunda oluşan bir çatlağa ve Rus işadamı Hodorkovski'nin siyasetten uzak durma sözüne yer veriyor.

Abone ol

İngiltere'de gazeteler bugün Başbakan Erdoğan'ın Giresun'da yaptığı konuşmaya, İngiliz koalisyonunda oluşan bir çatlağa ve Rus işadamı Hodorkovski'nin siyasetten uzak durma sözüne yer veriyor.

Times gazetesi, dış haberler sayfalarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Giresun'da yaptığı konuşmaya yer veriyor. Başbakan'ın iktidarını zayıflatma amacıyla yolsuzluk suçlamalarını kullanmak isteyenlerin "ellerini kıracağını" söylediğini; emniyet müdürlüklerinde de "tasfiye" olduğunu yazıyor.

Erdoğan'ın "Herkes haddini bilecek" dediğini de yazan gazetenin haberi şöyle devam ediyor:

"Hükümetin göbeğinde milyonlarca dolar değerinde yolsuzluğun yapıldığı iddialarıyla gerçekleştirilen polis operasyonunun ardından otoriter Başbakan 11 yıllık iktidarına en büyük zararı veren krizle karşı karşıya.

Yetkililer, operasyonun önünü kesme amacıyla hafta sonunda 25 üst düzey emniyet amirini görevlerinden aldı. Salı günü Erdoğan'a yakın isimlerin gözaltına alınmasının ardından skandalın ortaya çıkmasıyla birçok emniyet amiri görevlerinden alınmıştı.

Cumartesi günü de mali suçlara bakan bir emniyet görevlisi arabasında kafasından vurulmuş halde bulundu. Yetkililer kendisinin intihar ettiğini söylüyor."

Times gazetesi, soruşturmanın ve misillemelerin Erdoğan ile Fethullah Gülen arasındaki bir çatışmanın yansıması olduğunu söylüyor. Gazete ayrıca Gülen'in Cuma günü yayınladığı vaazda polis soruşturmasına engel olmaya çalışanları kastederek "Allah onların evlerine ateşler salsın, yuvalarını yıksın" dediğine de yer veriyor.

Times, haberin devamında ayrıca Başbakan'ın yolsuzluk iddialarından "hükümetini devirmeyi amaçlayan yabancı güçleri" sorumlu tuttuğunu; ve "provokatif eylemlerde" bulunmakla suçlanan diplomatları sınır dışı etmekle tehdit ederek Türkiye'yi diplomatik bir krizin ortasına atma riskine girdiğini öne sürüyor.

Gazete, tehdidin Amerika Birleşik Devletleri'nin büyükelçisi Francis Ricciardone'ye yöneltildiğinin tahmin edildiğini yazıyor.

Başbakan Erdoğan ve Türkiye'deki yolsuzluk operasyonuna Financial Times gazetesinde de yer veriliyor.

Erdoğan'ın "hükümetle polisi ve savcıları karşı karşıya getiren, ve gittikçe derinleşen bir yolsuzluk operasyonuna rağmen yetkililerine arka çıktığını" yazan Financial Times, "protestolara müdahale ederek Ankara'nın gücünü pekiştirmeye çalıştığını" okuyucularına aktarıyor.

Financial Times, dün İstanbul'da gerçekleşen gösteriye polisin biber gazı ve tazyikli suyla müdahale ettiğini yazıyor.

Gazete, Erdoğan'ın yolsuzluk iddialarından yabancı güçleri ve medyayı sorumlu tuttuğunu da aktarıyor.

Independent: 'Suriye savaşına katılan İngilizlerin geri dönüş yolu kapalı'

Independent gazetesi, İngiliz İçişleri Bakanı Theresa May'in Suriye savaşına katılan çifte vatandaşların İngiltere vatandaşlıklarını iptal ettiğini yazıyor.

İçişleri Bakanının vatandaşlıktan çıkarma hakkını gizli biçimde daha sık kullanmaya başladığını aktaran gazete, bu yıl içinde 20 kişinin İngiliz vatandaşlığının iptal edildiğini okuyucularına duyuruyor.

Gazete, bu adımı eleştirenlerin, vatandaşlıkları iptal edilenlerin ülkelerinde işkenceye maruz bırakılabileceğini söylediklerini de yazıyor.

Independent, kendilerine konuşan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin de Suriye'de savaşan 40 ila 240 İngiliz vatandaşı olduğunu düşündüklerini, ve bu kişileri vatandaşlıktan çıkarmak için "yeterince hızlı davranmadıklarını tahmin ettiklerini" yazıyor.

Suriye'yle ilgili başka bir konuda Times gazetesi her saat yeni bir Suriyeli mültecinin doğduğunu yazıyor.

Birleşmiş Milletler'in mülteci kamplarında her saat bir Suriyeli mültecinin doğurduğunu açıkladığını aktaran gazete, 2,2 milyon Suriyeli mültecinin bir milyondan fazlasının çocuk olduğunu yazıyor.

Times, Birleşmiş Milletler'in çocukların eğitiminden sorumlu birimi UNICEF'in Suriyeli çocuklarla ilgili projeleri için 500 milyon sterlinlik bir yardım çağrısı yaptığını, bu rakamın da geçen seneye oranla %75'lik bir artış olduğunu aktarıyor.

Gazetenin haberine göre, UNICEF, Suriyeli çocuk mülteci miktarının kopma noktasına geldiğini açıkladı.

Guardian: 'İngiltere'de koalisyon çatlağı büyüyor'

Guardian gazetesi İngiliz İş Dünyası Bakanı Vince Cable'ın yaptığı bir konuşmada iktidar ortağı Muhafazakar partililerin göçmenlik politikalarını 'savaş öncesi Yahudi karşıtlığına' benzetmesinin ardından koalisyon ortakları arasındaki çatlağın belirginleştiğini yazıyor.

Cable'ın Avrupa Birliği'nden gelecek göçmen dalgası konusunda Muhafazakar Parti'yi panik yaratmakla suçladığını aktaran gazete, kendisinin ayrıca milli huzursuzlukların bulunduğu dönelerde liderlerin güvence vermesi gerektiğini söylediğini yazıyor.

Guardian buna ek olarak Cable'ın harcama kesintilerinden dolayı ülkenin sosyal dokusunun durumundan endişelendiğini açıkladığını yazıyor.

Guardian: 'Mısır'da baskı laik devrim liderlerine ulaştı'

Guardian gazetesi, Mısır'da daha önce Müslüman Kardeşler'den gelen cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi destekleyen İslamcıları hedef alan baskının başka kesimlere ulaştığını, ve 2011 devriminde rolü olan üç eylemcinin üç yıl hapis cezasına çarptırıldığını aktarıyor.

Gazete, bu kişilerin baskılar sonucunda cezalandırılan ilk laik eylemciler olduğuna dikkat çekiyor.

Hapis cezasına çarptırılan Ahmet Mahir, Ahmet Douma ve Muhammed Adil'in Mursi döneminde de hedef alındığını yazıyor Guardian.

Gazete, eylemcilerin verilen hapis cezalarını "iktidarın İslamcı muhalefete ek olarak laik muhalefeti de susturmaya çalıştığının göstergesi" olarak nitelediğini yazıyor.

Financial Times: 'Hodorkovski, Putin'e meydan okumamaya söz verdi'

Financial Times gazetesi, manşetini Rusya'da affedilerek hapisten çıkan Hodorkovski'nin daha fazla Rus siyasetine karışmama yönünde verdiği söze ayırmış.

Financial Times, Hodorkovski'nin Almanya'da yaptığı konuşmada Rusya'da iktidara gelmek için daha fazla çaba göstermemeye söz verdiğini, ama siyasi tutuklulara yardımcı olacağını söyleyerek Vladimir Putin'i rahatsız edebileceğini yazıyor.

Gazete ayrıca Hodorkovski'nin şimdilik Rusya'ya dönmeyip yurt dışında kalmayı planladığını aktarıyor.