BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.401,93
HABER /  GÜNCEL

Mısır: demokrasi yanlısı eylemcilere hapis

Mısır'da 2011 yılında dönemin cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonlanan devrimde rolü olan üç demokrasi yanlısı eylemci üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Abone ol

Mısır'da 2011 yılında dönemin cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonlanan devrimde rolü olan üç eylemci üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ahmet Mahir, Ahmet Douma ve Muhammed Adil yakınlarda izinsiz bir gösteri düzenlemekle suçlanmıştı.

Eylemciler, Kasım ayında protestoları sınırlayan tartışmalı bir yasayı protesto ettikleri sırada tutuklanmışlardı.

BBC Kahire muhabiri Orla Guerin, cezanın Mısır'da muhalif görüşlere kısıtlamanın arttığına dair endişeleri körükleyeceğini söylüyor.

Tartışmalı

Bu üç tanınmış eylemci uzun süredir Mısır'da demokrasinin arttırılması çağrısı yapmaktaydı.

Mahir ve Adil, 2011 yılında cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonlanan eylemleri düzenleyen 6 Nisan Gençlik Hareketi'nin kurucularındandı.

Cezalandırılan üçlü Kasım ayının sonlarına doğru parlamentonun üst kanadının önünde ondan fazla kişinin toplanması için izin alınmasını gerektiren yeni bir yasayı protesto eden grubun arasındaydı.

Ordunun desteklediği hükümet yeni yasayı savunurken bunun protesto haklarının kısıtlanması için değil, "protestocuların haklarının savunulması için" gerekli olduğunu açıkladı.

Muhaliflerse kanunun bir şekilde olağanüstü hal uygulamalarının yerine geçtiğini ve Hüsnü Mübarek dönemindeki kurallardan ağır olduğunu söylüyor.

Reuters haber ajansı, mahkeme kararının açıklanmasıyla mahkeme salonunda bulunan bazı kişilerin ordu aleyhinde slogan atmaya başladığını aktarıyor.

Yakın geçmişe kadar yetkililer tutuklamalarına daha çok Müslüman Kardeşler'den gelen cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi destekleyen İslamcıları hedef almaktaydı.

Ama ülkedeki muhabirimiz son zamanlarda liberal eylemcilerin de tutuklanmaya başladığını söylüyor.

Muhabirimiz ayrıca hükümetin "demokrasi yolunda ilerlemeye devam ettiğini" söylediğini; ama birçok Mısırlının bunu böyle görmediğini de ekliyor.