BIST 10.248
DOLAR 32,28
EURO 34,76
ALTIN 2.395,54
HABER /  GÜNCEL

12 Haziran bir tek onların yüzünü güldürdü

Siyasetçilerin seçim çalışmalarını kahvehanelerde yürütmesiyle kahvehanecilerin yüzü yeniden güldü.

Abone ol

Kapalı alanlarda sigara yasağının uygulamaya konulmasının ardından müşterilerini önemli oranda kaybeden kahvehanecilerin, yaklaşan 12 Haziran seçimleri öncesi siyasilerin çalışma mekanları olarak kahvehaneleri tercih etmesiyle yeniden yüzleri gülmeye başladı. Kimi küçük ilçelerde kahvehaneler seçim bürosu haline döndü.

Türkiye Kahveciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, ülke genelinde yaklaşık 250 bin kahvehane bulunduğunu, bu işletmelerde ortalama 1 milyon kişinin çalıştığını belirti. Ağaoğlu, yaklaşık 2 yıl önce kapalı mekanlarda sigara yasağı uygulamasının başlamasıyla sektörde sıkıntılar başgösterdiğini, birçok kahvehane işletmecisinin işyerini kapatma noktasına geldiğini anlattı.

İŞSİZ VE EMEKLİNİN MEYDANI...

Ağaoğlu, sektörün yaşadığı sıkıntılı dönemin ardından genel seçimlerle yeniden hareketlenme yaşamaya başladığını belirtti. Kahvehanelerin çoğunluğu işsiz ve emekli olmak üzere ortalama 20 milyon müşteriye hizmet verdiğini belirten Ağaoğlu, ''Bu önemli bir kitle. Milletvekilleri bu kitleyi kaçırmak istemiyor. Bu nedenle kahvehaneler geçmiş yıllarda olduğu gibi yine seçimin nabzının attığı yerler haline geldi. Siyasiler nabız yoklamak ve seçmen çekmek için kahvehanelerden yine vazgeçmedi'' dedi.

Kahvehanelerin her partiden her görüşten her kimlikten vatandaşın mekanı olduğunu anlatan Ağaoğlu, şöyle devam etti:

''Tabii bu kadar çok renkli bir yapıya sahip, seçmen yelpazesi geniş kahvehanelere siyasiler de ilgi gösteriyor. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren bakanlar ve başbakanların bile konuşma yaptığı, halka hitap ettiği yerler arasında popülerliğini hiç bir zaman kaybetmeyen kahvehaneler bugün de önemini koruyor. Sigara yasağıyla sıkıntılı günler geçiren kahvehane işletmecileri yeniden kar etmenin mutluluğunu yaşıyor. Geçmişte olduğu gibi bugün de siyasi parti yöneticileri, milletvekili adayları halka ulaşmak için buraları tercih ediyor.

KİMİ KAHVEHANELER SEÇİM BÜROSU OLDU

Ağaoğlu, özellikle küçük ilçelerde ve göç alan mahallelerde milletvekili adaylarının kahvehaneleri seçim bürosu olarak kullanmaya başladığını vurguladı. Çoğu zaman siftah bile yapmadan işyerini kapayan bazı kahveci esnafı için bu durumun adeta bir can simidi olduğunu belirten Ağaoğlu, ''En azından seçim çalışmalarının yapıldığı süre boyunca işyerini kiralayan esnaf kazanç kaygısı yaşamayacak'' diye konuştu.