BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

102lik nineye bilimsel ziyaret

Valinin yardımını reddeden 102'lik nine bu kez de akademisyenler tarafından ziyaret edildi.

Abone ol

Aydın'ın Nazilli ilçesinde yaşayan 102 yaşındaki kadın, Vali ve Kaymakamın ziyaretleriyle tanınmasının ardından, Antalya'daki akademisyenlerin de ilgisini çekti.

Aydın Valisi Mustafa Malay'ın ilçeye yaptığı ziyaret sırasında, evine giderek teklif ettiği maddi yardımı reddetmesiyle basında yer alan Hatice Aktaş'a, Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız da özel ilgi gösterdi.

Yıldız, sık sık ziyarette bulunduğu Aktaş için Sağlık Grup Başkanlığının evde bakım birimini görevlendirerek, sağlık kontrolleri yaptırdı ve sürekli yatmaktan oluşan sorunların giderilmesi için bir de özel yatak gönderdi.

Aktaş'ın bu haberlerle gündeme gelmesi üzerine Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Gerontoloji (Yaşlanmanın ve Yaşlılığın Bilimi) Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Tufan, Kaymakam Yıldız ile bağlantı kurarak, yaşlı kadına ziyarette bulunmak istedi.

Beraberinde asistanları ile Nazilli'ye gelen Doç. Dr. Tufan, Kaymakam Yıldız ile birlikte Hatice Aktaş'ın evine giderek, yaşlı kadın ile görüştü.

Nazilli Kaymakamı Yıldız, ziyarette Hatice Aktaş'a, ''Bak seni görmek için Antalya'dan, üniversiteden hoca geldi. Seni çok sevdi. Ben de daha önce Vali bey ve eşi ile birlikte çektirdiğimiz tüm fotoğrafları büyütüp çerçeveleterek, senin odanın tüm duvarlarına asacağım'' dedi.

-''KOCA YÜZYILI SAĞLIKLI GEÇİRMİŞ''-

Ziyaret sonrasında AA muhabirine açıklamada bulunan Doç. Dr. İsmail Tufan ise uzun süre ABD'de yaşadığını, orada uzun ömürlülükleriyle bilinen Alaska Türkleriyle ilgili araştırmada bulunduğunu belirterek, Aktaş'ın da Alaska Türklerinden olduğunu öğrendiğini söyledi.

Doç. Dr. Tufan, şunları kaydetti:

''Hatice Nine'ye çok iyi bakılmış. Şu anda sağlığı yerinde, bilinci, belleği gayet iyi. Allah herkese böyle yaşlanmak nasip etsin. Çalışma alanımız için kendisi çok güzel bir örnek, bizim için ayrı bir onur. Ailesine, Kaymakam Yıldız'a, ona iyi baktıkları için teşekkür ediyorum. Hatice Nine, Türkiye için çok güzel bir yaşlılık modeli. Koca bir yüzyılı sağlıklı bir şekilde geçirmiş. Bu olay asistanlarım için de çok önemli. Onlar bu genç yaşlarında, yaşlılarımız üzerinde araştırmalarda bulunuyorlar.''

Yaşlanma ve yaşlılığın, Türkiye'nin çok önemli ve acil meselelerinden birisi olduğunu ifade eden Tufan, anne rahmine düşüldüğü, kalbin atmaya başladığı andan itibaren yaşlanmanın da başladığını kaydetti.

Doç. Dr. Tufan, ''İlk nefesimiz ile son nefesimiz arasındaki nokta, yaşamın ta kendisidir'' ifadelerini kullandı.

Akdeniz Üniversitesi'nden gelen ekibin ülkenin her tarafındaki yaşlılarla görüşüp, uzun yaşamın sırları ile ilgili veri topladıkları öğrenildi.