BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

1 Eylül İngiltere basın özeti

İngiltere basınında bugün öne çıkanlar: Muhafazakâr Parti tabanından Cameron'a AB ve göçmenlik politikalarını değiştirme baskısı, İngiltere'nin terörle mücadele kapsamındaki yeni önlemleri, Batı ülkeleri ve ABD'nin IŞİD karşısındaki politikaları.

Abone ol

Times'ın ana sayfa manşetinde Muhafazakâr Parti destekçisi Conservative Home internet sitesinin Başbakan David Cameron'a, AB içinden İngiltere'ye göçe karşı daha sıkı tedbirler alınmasını talep ettiği plan var.

Conservative Home'un araştırmasına göre muhafazakâr seçmenlerin onda dokuzu AB içindeki göç serbestliğinin kısıtlanmasını istiyor.

Cameron göçle ilgili olası sıkı tedbirleri AB ile yeniden pazarlık sürecinde gerçekçi bulmuyor.

Ancak haberde İngiliz muhafazakâr seçmenin bu konudaki baskısının arttığı yazıyor.

Gazete, özellikle yeni açıklanan göç rakamlarından sonra Cameron'ın daha büyük bir baskı ile karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

Yeni rakamlara göre geçen Mart ayına kadarki bir yıllık sürede 243 bin kişi İngiltere'ye göç etti.

Bu, bir önceki bir yıllık döneme kıyasla 175 bin daha fazla.

175 bin kişinin üçte ikisi ise Avrupa Birliği'nden göç etmiş.

Conservative Home, göçün kısıtlanmasıyla birlikte göç edenlerin sağlık ve sosyal güvenlik harcamalarıyla kamu hizmetlerine erişimdeki masraflarını kendilerinin karşılamalarını gerektiren bir sistemin oturtulmasını talep ediyor.

'Cameron'a AB isyanı'

Independent'ın ana sayfa manşetinde İngiltere'deki Muhafazakâr Partili bir grup milletvekilinin David Cameron yönetimine isyanı var.

İsyanın nedeniyse bu milletvekillerinin İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasını savunuyor olmaları.

Gazete, bu milletvekillerinin sayısının 50 ila 100 arasında olduğunu belirtiyor.

Independent, bu milletvekillerinden bazılarının, Mayıs ayındaki genel seçimlerde kişisel olarak seçim kampanyalarını yürütürken Cameron'ın 2017'de yapılması sözünü verdiği AB üyelik referandumunda hayır oyu vereceklerini dillendireceklerini belirtiyor.

Independent'ın editoryal görüşlerini yansıtan ikinci sayfasındaysa Irak Şam İslam Devleti'yle (IŞİD) mücadelede Batılı güçlere ne yapmaları gerektiğiyle ilgili öneriler getiriliyor.

Yazıda, yapılması gereken en önemli şeyin IŞİD'e karşı Orta Doğu'daki birçok güçle yeni koalisyonlar kurulması olduğu belirtiliyor.

Gazete, Orta Doğu'nun daha da geniş bir bölümünün şiddete sürüklenmesini önlemek için Batı'nın hâlâ şüpheyle baktığı bazı ülkelerle dahi ittifaklar kurması gerektiğini belirtiyor.

"Kürtler'le bir ittifakın kapsamlı ve cömert olabileceğini" belirten gazete 'İran, Mısır ve Körfez ülkelerinin de kucaklanması gerektiğini' öne sürüyor.

'Obama'nın IŞİD'le mücadele programı yok'

Telegraph'ın yorum sayfasında gazetenin Washington'da yaşayan ABD editörü Peter Foster'ın, Barack Obama'nın dış politikası ve IŞİD karşısındaki tavrıyla ilgili tam sayfalık analizi yer alıyor.

Foster özetle, Obama'nın dış politikada pasif bir tutum takındığını ve IŞİD karşısında da bir mücadele programından yoksun olduğunu belirtiyor ve başka ülkelerin ondan daha fazlasını beklemesinin sonuç vermeyeceğini öne sürüyor.

Foster, Obama'nın dış politikasının seçimlerde kendisini olumsuz etkileyeceğini aktarıyor.

Foster yazısında özetle şu görüşlere yer veriyor:

"IŞİD tarafından gerçekleştirilen tüm korkunçluklara ve kıstırılmış Ezidiler'le ilgili vaatlere rağmen Reuters ve Ipsos'un geçen hafta yayınlanan bir kamuoyu yoklaması, her üç Amerikalıdan birinden daha azının Irak'a insani yardımı ve sadece beşte birinin IŞİD'i durdurmak için hava saldırısı yapılmasını desteklediğini ortaya koydu. Tabii ki siyasi manzara bu kadar basit değil. Obama kendi kamuoyuyla temas haline olabilir ama dış politika idaresi konusunda kendisine yönelik destek, Jimmy Carter'ınki gibi yüzde 35 oranında. Amerikalılar müdahale istemiyor ama güçsüz ve kararsız bir başkan da istemiyorlar."

"Yıldızı sönüyor gözüken bir başkan olan Obama, Amerika'nın seçeceği yol üzerinde gittikçe daha az etkili olacak. Eğer Demokratlar Kasım'daki ara seçimlerde Senato'yu kaybederlerse Cumhuriyetçiler, Kongre'nin iki meclisinde de kontrolü ellerinde bulunduracak. Bu, Obama'yı daha da aciz bırakacak."

"George W. Bush'un müdahaleciliğinden Barack Obama'nın geri çekilmesine uzanan yaklaşık 15 yılın ardından, Amerika'nın dış politikasını hangi seviyeye kadar yeniden ayarlamaya karar verecek olansa bir sonraki Amerikan Başkanı olacak."

İngiltere'den IŞİD'le mücadele yeni önlemler

Guardian'ın manşetinde ise İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bugün açıklayacağı, cihatçı terör gruplarıyla mücadele temelinde istihbarat örgütlerine bazı kolaylıklar sağlamayı ve bazı ülkelerle daha fazla işbirliği yapmayı kapsayacak planı var.

Plana göre Cameron hükümeti istihbarat örgütlerine İngiltere seyahatlerindeki yolcuların bilgilerine erişim olanağı verecek.

Hükümet ayrıca Türkiye ve Almanya gibi ülkelerle daha yoğun işbirliğine gitmeyi planlıyor.

Gazete, Suudi Arabistan kralının terör gruplarının gelecek ay Avrupa'yı hedef almayı planladığı yönündeki uyarılarını hatırlatıyor.

Guardian, İngiltere doğumlu cihatçıların İngiltere'ye dönüşlerinin geçici olarak yasaklanması planı konusundaysa koalisyon ortağı Liberal Demokratlar içinden tepkiler olduğunu aktarıyor.