BIST 10.320
DOLAR 32,21
EURO 35,12
ALTIN 2.465,12
HABER /  GÜNCEL

'Zorlu bir müzakere dönemi bizi bekliyor'

Yunanistan başbakanı Papandreu, ülkenin zor bir zamandan geçtiğini belirtirken sorumluluk duygusuyla ve kararlılıkla hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Papandreu'nun yeni kabineyi bugün açıklaması bekleniyor.

Abone ol


Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ülkeyi borç krizinden çıkarmak için mücadeleye devam sözü verirken, partisini birlik içinde hareket etmeye çağırdı.

Papandreu, partisi PASOK'un Parlamento Grubu olağanüstü toplantısında yaptığı konuşmada ülkenin kurtuluşu için hükümetinin 20 aydır savaş verdiğini ve ayakta kalmasını sağladıklarını vurguladı.

Başbakan Papandreu, zor bir zamandan geçildiğini belirtirken sorumluluk duygusuyla ve kararlılıkla hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Karşı karşıya oldukları zorluklar karşısında reformlara bağlılıklarını korumaları gerektiğini söyleyen Papandreu, Yunanistan'ı değiştirmelerinin yükümlülükleri olduğunu vurguladı.

Papandreu, Yunanistan'ın önünde zorlu bir müzakere dönemi bulunduğunu da ekledi.

Yorgo Papandreu, AB ve IMF'nin kurtarma paketine karşılık şart koştuğu kemer sıkma önlemlerine destek arıyor.

Yunanistan başbakanının, kemer sıkma politikalarına karşı muhalefet artarken oluşturacağı yeni kabineyi bugün açıklaması bekleniyor.

Başbakan yeni kabineyi parlamentoda güven oyuna sunacağını belirtti.

2009'da iktidara gelen Papandreu kabinedeki değişikliğin ne derece kapsamlı olacağına ilişkin bir sinyal vermedi.

Ancak Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinu'nun görevden alınacak isimler arasında olabileceği öne sürülüyor.

Bu görev için adı geçenlerin başında daha önce Avrupa Merkez Bankası'nda başkan yardımcılığı yapmış olan Lukas Papademos geliyor.

Tartışmalı kemer sıkma politikaları nedeniyle iktidar partisi PASOK içinde kopan tartışmanın hizipleşmeye dönüşmesinden endişe ediliyor.

Bir milletvekili istifa ederken, bir diğeri yeni kesinti ve özelleştirmeler içeren pakete karşı oy kullanacağını açıkladı, parti içinde tereddütlü başka üyeler de olduğu düşünülüyor.

Önlemler, 2012 ile 2015 yılları arasında 28 milyar euro (40 milyar dolar) kesinti öngörüyor.

Yunan halkı sokaklarda

AB ve IMF'nin kurtarma paketi karşılığı şart koştuğu kemer sıkma önlemleri halkın yoğun tepkisini çekiyor.

Dün greve giden yaklaşık 2,5 milyon Yunan çalışan başlıca kentlerde eylemler düzenledi.

Atina'da parlamentonun ek paketi görüşmesini engellemeye çalışan eylemciler polisin müdahalesi ile karşılaşmıştı.

Hükümetin 2012-2015 dönemini kapsayan ek önlem paketi 28 milyar euro tutarında kesintiler yapılmasını öngörüyor. Ayrıca önümüzdeki dört yıl için 50 milyar euro'luk bir özelleştirme programı hazırlandı.

Gerekli adımlar atılmazsa ülke ABD ve IMF'nin oluşturduğu 110 milyar euro'luk ek yardım paketinden yararlanamayacak.

Ülkede bir sonraki genel seçim 2013 Ekim'inde yapılacak. Ancak PASOK'a yönelen baskılar bazı çevrelerde erken genel seçimin olasılığının tartışılmasına yol açtı.