BIST 10.320
DOLAR 32,22
EURO 35,12
ALTIN 2.468,13
HABER /  GÜNCEL

Çek Cumhuriyeti'nde sendikalar sokakta

Sendikalar emeklilik yaşının arttırılmasını ve bazı sektörlerde erken emeklilik hakkının geri alınmasını öngören yasanın, ülkeyi kaosa sürükleyeceğini ileri sürüyor.

Abone ol

Çek Cumhuriyeti'nde hükümetin ekonomik önlemler paketi kapsamında işçi ve memurların sosyal haklarında yapmayı planladığı kesintiler Çekleri sokaklara döktü.

Mayıs ayında gerçekleşen ve 50 bin kişinin katıldığı mitingin ardından sendikalar çarşamba gece yarısından itibaren 24 saatlik grev uygulamasına başladılar.

Çarşamba günü Prag’da çok acil durumların dışında havaalanları iniş kalkış izni vermedi, tren, metro ve otobüsler çalışmadı.

Sabahın erken saatlerden itibaren sendikaların organizasyonunda göstericiler, Prag caddelerinde büyük yürüyüşlerine başladılar.

İşçi ve memurların yürüyüşünde hedef, istikrar programını hazırlayan Maliye Bakanlığı idi. Bakan göstericilerle konuşmak için binadan çıktığında, yumurta ve domateslerin hedefi oldu.

Göstericiler, bunun ardından başbakanlık önüne yürüdüler. Protestolarına orada devam ettiler.

Bütün gün süren gösterilerde aşırı alkollü iki kişi gözaltına alındı.

Polisle göstericiler arasında bir çatışma da çıkmadı.

Sendikalar emeklilik yaşının arttırılmasını ve bazı sektörlerdeki erken emekliliklerin geri alınmasını öngören yasanın sosyal anlamda ülkeyi kaosa sürükleyecek bir yasa olduğunu ileri sürüyor.

Bu önemli konuda kararın parlamentoda değil, halka sorularak alınmasını talep ediyor.

Yani sendikaların bugünkü grevdeki amacı referandum.

Hükümet ise sendikaların gösterileriyle ülkeyi kaosa sürüklediğini ileri sürüyor.

Muhafazakar devlet başkanı Vaclav Klaus da, çok sert bir açıklamayla sendikaların gösterisini politik bir eylem olarak tanımladı.

Sendikalardan yana tavır alan senatör Jiri Dienstbier ise devlet başkanının bu sert tavrının gerisinde özel bir neden olduğunu, Klaus’un greve tam da bugün kutlanması planlanan 70. doğum gününü berbat ettiği için bu denli karşı çıktığını ileri sürdü.

Bu açıklamanın ardından da Vaclav Klaus’un bugün yüzlerce davetlinin katılımıyla bir devlet töreni olarak kutlanması planlanan doğum günü davetinin iptal edildiği açıklandı.

Kamuoyu yoklamalarına göre halkın yüzde 70’i muhafazakâr hükümetin istikrar paketine karşı sokaklara dökülen sendikaları destekliyor.