BIST 10.277
DOLAR 32,32
EURO 34,84
ALTIN 2.394,39
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Zorbalık sanala da sıçradı

Teknoloji gençlere yarardan çok zarar mı getiriyor? Bakın cevabı..

Abone ol

Gençleri bekleyen yeni bir tehlike ''siber zorbalık''

Trakya Üniversitesi (TÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Arıcak,

''Siber zorbalık, diğer kişilere zarar vermek amacıyla, bir birey ya da grup
tarafından, elektronik posta, cep telefonu, çağrı cihazı, kısa mesaj servisi, karalayıcı web siteleri ve karalayıcı online kişisel oylama siteleri gibi bilgi
ve iletişim teknolojilerinin kullanımını içeren; kasten, tekrarlayıcı bir şekilde ve düşmanca davranışları destekleyen davranışlardır.

Siber zorbalık, akran tacizinin elektronik bir formudur. Öyle ki bu davranış formları hızla yaygınlaşan bir biçimde okulun sınırlarını aşmış, çocukların evdeki odalarına kadar girmiştir.'' diye sıralıyor.

Siber zorbalık kavramıyla Türkiye ve birçok Avrupa ülkesinin yeni karşılaştığını anlatan Arıcak, şunları da söyledi:

"Yakın bir gelecekte eğitim sistemleri içinde siber zorbalığın, yüz yüze yaşanan zorbalıktan daha çok tartışılacak bir konu olduğunu söylemek abartılı olmayacaktır.''

-ACİL ÖNLEM GEREKLİ...

Tolga Arıcak, siber zorbalığın sanal olsa da etkilerinin gerçekçi olacağı göz önüne alınarak, tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

Arıcak, alınacak tedbirleri şu şekilde sıraladı:

''Türkiye'deki uzmanların da bir an önce konuyla ilgili ön çalışmaları
tamamlamaları ve müdahale için eğitim programların geliştirilmesi oldukça
önemlidir.

Müdahale çalışmaları, muhtemelen okulda yaşanan zorbalıkta olduğu gibi eğitimci ve psikolog grubuyla sınırlı olmayacaktır.

Siber zorbalıkla ilgili çalışmalar, eğitim teknologlarını ve bilgisayar yazılımcılarını da aktif olarak bu çalışmaların içine dahil edecektir.

Sonuç olarak, siber zorbalık, çok yönlü bir problemdir ve bu problemin disiplinler arası bir anlayışla ele alınmasını zorunlu kılmaktadır.''