BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,57
ALTIN 2.382,75
HABER /  GÜNCEL

Zirvede Ukrayna çağrısı

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçlü zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, “Ukrayna’daki krize toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk çerçevesi...

Abone ol

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçlü zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, “Ukrayna’daki krize toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk çerçevesinde siyasi bir çözüm bulunması şarttır” dedi.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili’nin davetlisi olarak ülkeye gelen Gül, basın toplantısında Türkiye-Gürcistan ilişkileri ve Ukrayna meselesine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. 3 ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin kuvvetine değinen Gül, “Bugün burada Güney Kafkasya bölgesinde ortak bir vizyonu paylaşan 3 ülkenin cumhurbaşkanları olarak bir araya geldik. İşbirliğimizi ayrıntılı şekilde gözden geçirdik. Esasen Türkiye olarak biz gerek Gürcistan’la gerekse Azerbaycan’la ikili ilişkiler çerçevesinde çok ileri seviyedeyiz. Gürcistan’la 1,5 milyar dolar ticaret hacmimiz var ve Gürcistan’daki Türk yatırımları 1 milyar dolar civarında. Birçok yine Türk işadamları Gürcistan’a yatırım yapmak için büyük bir arzu içindeler. İlişkilerimiz öyle ki vatandaşlarımız kimlik kartlarıyla pasaportsuz bir şekilde ve vizesiz seyahat edebilmektedirler. Türkiye olarak aynı şekilde Azerbaycan’la da çok daha özel şüphesiz ki boyutları vardır. Ama ekonomik ilişkilerimizi geldiğimizde ticaret hacmimiz 4,7 milyar dolar, yatırımlarımız da 5,5 milyar dolar civarındadır” dedi.

“TÜRKİYE- AZERBAYCAN-GÜRCİSTAN ARASINDAKİ COĞRAFİ BERABERLİK GÜNEY KAFKASLAR ’DA CAZİBE MERKEZİ OLUŞTURMAKTADIR”
Coğrafi beraberliğin ilişkileri kuvvetlendirdiğini kaydeden Gül, “Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki bu coğrafi beraberlik bu bölgede Güney Kafkaslar ’da çok büyük bir cazibe merkezi oluşturmaktadır. Şüphesiz ki şu söylediğim rakamlar önemli rakamlardır nüfusları düşündüğümüzde ama bunun çok daha ilerisine varmamız mümkündür. İşte bu 3 ülkenin samimi, yakın ilişkileri ve işbirliği bölgeyi cazibe merkezi haline getirmektedir ve bu cazibenin de gücü giderek artmaktadır. Öyle ki çok büyük altyapı projelerini gerçekleştirdiğimizi herkes bilmektedir. Özellikle Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projelerini herkes bütün dünya izlemektedir. Bu projeler vaktiyle gerçekleşmesi zor hatta bazılarının rüya dediği projelerdi. Bunlardan ilk ikisi gerçekleşmiş, üçüncüsü demiryolu projesi de gerçekleşmek üzeredir. Bugün Ulaştırma Bakanları da toplantıya katıldılar ve kapsamlı bir şekilde bize sunum yaptılar. Hatta inşaatlarla ilgili video gösterilerini bizlere sundular. Büyük bir memnuniyet duyduk ki binlerce metre uzunluğunda tüneller, büyük viyadükler bütün bunlar açılmış ve işlerin büyük bir kısmı bitirilmiştir. İnşallah kısa süre içerisinde bitecektir” dedi.

“GÜRCİSTAN VE AZERYBAYCAN’IN BAĞIMSIZLIĞINA OLAN DESTEĞİMİZİ YENİLEDİK”
Zirve boyunca bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de ele aldıklarını kaydeden Gül, “Tabi ki TANAP projesine ayrı bir enerji projesi olarak bölgenin önemini çok daha ortaya çıkarmaktadır. Bu koordinasyon birçok pratik faydalar da getirmektedir. Bunun en basit bir göstergesi trenlerimiz. Raylar birbirine çok uygun değildi. Bütün bu çalışmalar koordinasyonlar neticesinde artık bütün trenler Türkiye’den Gürcistan’a Azerbaycan’a, Azerbaycan’dan Gürcistan ve Türkiye hiçbir sıkıntı çekmeden gelebilmektedirler. Bizim bütün arzumuz şudur; tüm bu projelerle bölgedeki refahı arttırmak, bölgedeki ekonomik gelişmeyi arttırmaktır. Tabi ki zirve boyunca bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de ele aldık. Barış ve istikrarın korunmasını esas alan ortak evrensel değerlere dayanan görüşlerimizle örtüşmektedir. Gürcistan’ın ve Azerbaycan’ın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne olan güçlü desteğimizi yeniledik. Bölgemizdeki ihtilafların toprak bütünlüğü ilkesi temelinde barışçıl yöntemlerle çözüme kavuşturulmasının önemi de bir kez daha paylaştık” dedi.

“UKRAYNA’DAKİ KRİZİN GÜVENLİK VE İSTİKRARI ETKİLEDİĞİ KONUSUNDA HEMFİKİRİZ”
Ukrayna’daki krizin bölge istikrarını olumsuz yönde etkilediğini de kaydeden Gül, “Ukrayna’daki krizi de görüşmelerimizde tabi ki bunu da görüştük. Krizin bölgemizde güvenlik ve istikrarı etkilediği konusunda hemfikiriz. Krize Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk çerçevesinde siyasi bir çözüm bulunması da şarttır. Ülkedeki anayasa reformu doğusuyla batısıyla tüm toplumu kucaklamalıdır. AGİT gözlem misyonunun gerilimin düşürülmesi ve diyaloğun güçlendirilmesindeki rolünü de destekliyoruz. Kırım Tatar Türkeri’nin de durumunu hassasiyetle takip ettiğimizi Türkiye olarak burada ifade etmek isterim. Zirvenin gerek ülkemiz, gerek bölgemiz açısından hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Samimi işbirliğinin birçok ülkelere de örnek olacağını umuyorum” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, akşam saatlerinde Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili onuruna verilecek resmi akşam yemeğine katılacak. Gül yarın da gerçekleştireceği heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirmesi bekleniyor. Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Gül’e, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile milletvekilleri ve iş adamları eşlik ediyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ise, yarın dâhil olması bekleniyor.
(İHA)