BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Ziraat Bankası komşuyu karıştırdı!

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurkulas: "Ziraat Bankası faaliyetlerine başladığı günden bu yana hiçbir haciz işlemi yapmadı"

Abone ol

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Kurkulas, Ziraat Bankası’nın Yunanistan’da faaliyetlerine başladığı günden bu yana hiçbir haciz işlemi yapmadığını belirtti.

Bağımsız Yunanlar Partisi Milletvekili Terens Kuik’in bir süre önce Ziraat Bankasının Batı Trakya’da Yunan vatandaşlarının mal varlıklarını "gasbettiğine" ilişkin iddialarıyla ilgili soru önergesine Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Yunanistan Merkez Bankasından yanıt geldi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurkulas, söz konusu soruya yanıt olarak parlamantoya gönderdiği belgede, devletin Yunanistan Merkez Bankası gibi denetim ve kontrol mekanizmalarının yabancı finans kurumlarının yasal ve şeffaf olarak faaliyetlerini sürdürmesinde teminat oluşturduğunu bildirdi.

Merkez Bankasının “Finans Sistemini Denetleme Müdürlüğü” verilerine göre, Ziraat Bankasının bugüne kadar Yunanistan'da hiçbir haciz ya da açık artırmayla satış işlemi gerçekleştirmediğini belirten Kurkulas, Dışişleri Bakanlığının bölgedeki gerçek durumla ilgili tam bir görüntüye sahip olarak gerekli görüldüğünde kamuoyunu etkilemek için değil, milli çıkarlar ölçütüyle hareket ederek yapılması gerekeni yaptığını kaydetti.

Kurkulas, ayrıca “Dışişleri Bakanlığı yetki alanına giren tüm gelişmeleri izliyor, kaydediyor ve değerlendiriyor” ifadesini kullandı.

Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Sturnaras ise mali denetimlerde ortaya çıkan tüm verilerin kontrol mekanizmaları tarafından gereken dikkat gösterilerek araştırıldığını, suç faaliyetlerinden elde edilmiş gelir tespit edilmesi durumunda mali ceza ve yaptırımların sözkonusu olduğunu vurguladı.

Merkez Bankası tarafından parlamentoya gönderilen belgede de Yunanistan Merkez Bankasının, finans kurumlarının kredi politikalarını denetimi konusundaki kurumsal görevinin sadece denetim kriterlerinin belirlenmesiyle sınırlı olduğu belirtilerek, bankanın bu rolünün ne yerel ekonominin finanse edilmesini ne de bu finansmanların muhataplarıyla ilgili kriterlerin belirlemesini engellemesine imkan tanımadığı ifade edildi.