BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Zigana çığ tüneli ilgi bekliyor

Zigana Dağı'nda 73 yıl önce 3 askerin şehit olduğu, bir vatandaşın da öldüğü çığdan sonra yapılan Zigana Çığ Tüneli'nin bakıma alınması istendi.

Abone ol

Torul ilçesindeki Zigana Dağı'nda 73 yıl önce 3 askerin şehit olduğu, bir vatandaşın da öldüğü çığdan sonra yapılan Zigana Çığ Tüneli'nin bakıma alınması istendi.

Zigana'da yaşayan 82 yaşındaki Lütfü Eroğlu, 1989 yılında yapımı tamamlanarak hizmete açılan Gümüşhane-Trabzon kara yolundan önce çığ tünelinin bulunduğu kara yolunun kullanıldığını belirterek, ''Bu yol tarihi bir yoldur. 50-60 yıl öncesinde bu yoldan 10 günde bir araba ancak giderdi. O dönemlerde çoğunlukla kağnılar ve at arabaları kullanılırdı. Çok kar yağdığı için yol açılamaz ve kayaklı at arabaları ile kağnılar kullanılırdı'' dedi.

O dönemdeki şartlarda metrelerce kar yağan Zigana'ya Gümüşhane'den posta arabasıyla 3 asker geldiğini anımsatan Eroğlu, ''Hamsiköy'deki bekleyen postayı almak için köyden at ve at arabası istediler. Kayınpederim Mustafa Özgün ile amcası Ali Özgün, bir kişi daha alarak köyden yola çıktılar. Daha sonra çığ tünelinin yapıldığı yerden geçerken oluşan çığ onları sürükledi. Askerler şehit oldu, bir vatandaş da öldü'' diye konuştu.

Bu olayın ardından çığ tünelinin yapıldığını ancak tünelin yılların geçmesiyle harap bir duruma geldiğini anlatan Eroğlu, ''Tamir edilmezse bu tünelin akıbeti hayır değil. Yol ve tünel mutlaka iyi bir şekilde bakıma alınmalı. Bu yol ayrıca İpek Yolu'dur. Buradan İran'a gidilirdi. Şimdi ise Kadırga, Camiboğazı, Çakırgöl ve çok sayıda yaylaya giden yolların odak noktası. Mutlaka bakıma alınmalı'' dedi.