BIST 9.530
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.480,21
HABER /  GÜNCEL

Zekai Aksakallı duyunca ne tepki verdi? İşte söyledikleri

Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı'nın görevinden alınıp 2. Ordu Kolordu komutanı yapılması kamuouyunda büyük yankı bulmuştu. İddiaya göre Aksakallı komutan kararı duyunca istifa etmek istemişti. Peki öyle mi Aksakallı duyunca ne dedi?

Abone ol

Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’nın 2. Kolordu Komutanlığı görevine atanması haftanın olayı oldu. Kimilerine göre bu 17 Temmuz'un kahramanı için bir tenzili rütbeydi, kimilerine göre de merkezin kıskançlıkla alınmış bir kararıydı. Peki Zekai Aksakallı bu atamayı nasıl karşıladı, istifa iddiası doğru mu?

Türkiye yazarı Nuri Elibol, Zekai Aksakallı'nın yakın çevresine söylediklerini aktardı. Korgeneral Zekai Aksakallı; yazılan-çizilenin aksine atamayı normal karşıladığını; herhangi bir kırgınlığının söz konusu olamayacağını, nerede görev verilirse verilsin o görevi başarıyla ve şerefle yapmak için mücadele edeceğini söylemiş. Dost ortamında yapılan bir değerlendirmede; istifayı hiç düşünmediğini-her görev ve makamda ülkesine ve milletine hizmetten başka bir hedefinin olamayacağını belirtmiş.

ZEKAİ AKSAKALLI ÖZEL KUVVETLER'DE KAÇ YIL KALABİLİRDİ?
Korgeneral Aksakallı 8 yıldır Özel Kuvvetlerde komutanlık yapıyordu. 4 yıl Özel Kuvvetler Tugay Komutanlığı, 4 yıl da Özel Kuvvetler Komutanlığı yaptı. Tim komutanlığından başlayarak Özel Kuvvetlerin her kademesinde çalıştı. Özel Kuvvetler Komutanının normal görev süresi 4 yıl. Zekai Paşa bu yıl bu süreyi doldurdu. Görev süresi bir yıl daha uzatılabilir miydi? Evet uzatılabilirdi. Ancak bugüne kadar Özel Kuvvetler Komutanlığını kesintisiz 4 yıl yapan Emekli General Engin Alan’dan sonraki tek isim Zekai Paşa oldu. Bu görevde çoğu komutan en fazla 2 yıl kaldı. Yani Zekai Aksakallı'nın bu ataması normal rutin bir atama.

KAMUOYU NİYE TEPKİ GÖSTERDİ?
Türk halkının gönlünde bordo berelilerin yeri ayrıdır. Zekai Aksakallı ise 15 Temmuz darbe girişiminin önlemesindeki rolü ve Fırat Kalkanı Harekâtındaki alkışlanacak performansı ile Özel Kuvvetlerin başına en çok yakışan isimdi. Türk halkı bu sebeple Erzurumlu Bordo Berel'nin Özel kuvvetleri bırakmasını istemedi.

ZEKAİ AKSAKALLI'NIN YENİ MAKAMI NEDİR?
Zekai Aksakallı'nın yeni görevi olan Kolordu Komutanlığı en az Özel Kuvvetler Komutanlığı kadar önemli bir görev. Meslek hayatında ilerleyebilmesi için Özel Kuvvetler Komutanlığının dışında da Kolordu Komutanlığı, Karargâh görevi ve Ordu Komutanlığı gibi görevleri sırasıyla yapması gerekiyor. İddia edildiği gibi Kolordu Komutanlığı pasif bir görev değildir.

BU DEĞİŞİKLİK VAKİTSİZ OLDU ÇÜNKÜ...
Fırat Kalkanı Harekâtı’nın genişletileceğinin konuşulduğu; İdlib’e bir müdahalenin an meselesi olduğu; Musul’da hâkimiyet mücadelesinin kızıştığı, Telafer’e operasyonların başladığı bir dönemde Özel Kuvvetler Komutanı’nı ve 3 Özel Kuvvet Tugay Komutanı’nı değiştirmek haklı olarak sorgulanması gereken bir durum. Aksakallı'nın görev süresi 1 yıl uzatılıp bu süreç başarıyla kapatılabilirdi.