BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Zehir tacirlerinden korkunç tuzak!

Uyuşturucu madde bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu Başkanı Dila Tezemir korkunç bir tuzağı ortaya çıkardı.

Abone ol

Uyuşturucu madde bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu çalışmalarına başlar başlamaz bütün bağımlılık tuzaklarını ortaya dökmeye başladı.

Federasyon Başkanı ünlü sanatçı Dila Tezemir yeni bir tuzağı kamuoyuyla paylaştı. “Sağlık Bakanlığının madde bağımlılığının tedavisinde kullanılması için bağımlılara verdiği ilaç karaborsada tanesi 30-40 liradan satılıyor.”

Yıllardır bağımlılık tuzaklarını Hayat Boyu Sevgi Derneği adına yaparak çalışmalarını tamamlayan ve ardından bu amaçla sivil toplum kuruluşlarını aynı çatı altına toplamayı başaran Federasyon Başkanı Dila Tezemir bundan sonraki süreçte insanlarımızı ve kamuoyunu bilgilendirmek için her ay birkaç konuyu basın aracılığıyla paylaşacaklarını belirtti.

Dila Tezemir yaptığı yazılı basın açıklamasında;

Biz bağımlılarla iç içe yaşayan ve sorunlarına çözüm arayan bir kuruluş olarak gönüllü hizmetimize başladık. Devletimiz işin kendisine düşen kısmını hakkıyla yerine getiriyor, kolluk kuvvetlerimiz gerektiği gibi vazifelerini yerine getiriyor ama maalesef toplum olarak yeterli bilince sahip değiliz.

Bunun en basit örneği Sağlık Bakanlığımıza bağlı hastaneler ve üniversitelerin ilgili klinikleri bağımlılığın tedavisini yoksunluk etkisini gideren ilaçlarla yapmaya gayret ediyor. Bu ilaçlar hastanede yatanlar için düzenli kullanıldığında oldukça faydalı olabiliyor. Ancak ayaktan tedavi olan hastalarda durum içler acısı.

Amatem”lere ve Çematem”lere müracaat eden bağımlılar öncelikle idrar testlerinden geçiriliyor ve madde kullanmadıkları tespit edilirse kendilerine kırmızı reçete ile piyasa değeri yaklaşık üç yüz lira olan “subaoksan” isimli ilaçlar yazılıyor. İki sekiz ve onaltı mg lık türleri olan bu sentetik uyuşturucu ilaçlar içlerine konulan farklı maddeler nedeniyle yoksunluk etkisini azaltıyor.
Ancak bazı hastalar bu ilaçları kapsüllerinden boşaltarak eroini kullandıkları gibi burundan veya damar yollarından alabiliyorlar. Ancak daha vahim bir durum ise kullanıcıları hastane kapılarında bekleyen torbacılar.

Zira onlar bağımlıya ilaç verildiğini fark edince karşılığında uyuşturucu madde verip kandırarak ilaçları ellerinden alıyorlar. Belli bir süre sonra yaptıklarına pişman olun veya uyuşturucu madde bulamayan bağımlıların hastanelerde yapılan testlerinde madde kullandıkları ortaya çıkıyor ve hastaneler bu ilaçları yeniden yazmıyor.

Bu durumda kendileri ve aileleri söz konusu ilaçları birer birer torbacılardan satın alamaya başlıyorlar ama bu kez tanesini gramajına göre 30 ile 40 lira arasında değişen fiyatlarla kabul ediyorlar. Haliyle zehir tacirleri bir kutu ilacı kara borsada 1200 ile 1500 lira civarında bedellerle pazarlıyorlar. Elbette bir dozu 10 liraya satılan eroine göre daha pahalı hale gelen bu ilaçları almaktansa uyuşturucuyu almak daha ucuza geliyor.

Biz aileleri uyarıyoruz. Lütfen bağımlılara güvenmeyin ve ilaçlarını aldıklarında yanlarında bulunun. İlaçlar alındığında her ne yaparlarsa yapsınlar kendilerine teslim etmeyin ve azaltarak düzenli bir şekilde kullanmalarını takip edin. İlaçları gözünüzün önünde almalarını sağlayın. Aksi halde doz aşımı yapabiliyor veya yukarıda da belirttiğimiz durumla karşılaşma oranınız neredeyse yüzde yüz.