BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Ramazan'da Gazze'ye Mısır darbesi

Msır'ın Refah kapısının kapatılmasıyla Gazze, Ramazan'da nasıl iftar açacağını düşünüyor. Şimdi de açlık ve susuzlukla mücadele ediyorlar.

Abone ol

Abluka altındaki Gazze'de Ramazan öncesi hazırlıklar buruk geçiyor. Mısır'da yapılan darbeden sonra başta gıda olmak üzere acil ihtiyaçların geçişinin sağlandığı Refah kapısıyla birlikte tüneller de kapandı.

050720131253203827414.jpg

İsrail'in ablukası altındaki Gazze, Mısır'daki darbeyle birlikte açık hava hapishanesine dönüştü. Akaryakıt, su ve gıda malzemesi geçişlerinin sağlandığı Refah sınır kapısı ve tünellerin kapanması

Ramazan öncesi Gazzelileri mağdur etti. Hamas, Mısır askeri yönetiminin nasıl bir politika sergileyeceğinden emin olmadığı için tünellere asker göndererek geçişi kapattı.

GAZZELİLER İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYOR

Ramazan alış verişlerinin yapıldığı Saha pazarına gelen Gazzeliler, ihtiyaçlarının tamamını karşılayamıyor. Pazar esnafı, Ramazan öncesinde getirdiği malzemeleri satıyor. Arap ülkelerinin kendilerine yardım etmesini isteyen bir kadın, yıkımlara, savaşa ve ambargoya rağmen burada yaşamaya devam edeceklerini belirtti.

ÖMRÜMÜZÜN SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ

Gazzeli kadın ömürlerinin sonuna kadar direneceklerini söyledi. Bu yıl Ramazan'ın özel olduğunu ifade eden Gazzeli bir esnaf ise , pazardaki malların hemen hepsini tünellerden getirdiklerini, ancak ambargonun kendilerine sıkıntı verdiğini ifade etti. Mısır'dan hayır beklerken zarar geldiğini söyleyen Gazzeli başka bir esnaf da 4 günden beri Refah kapısından ve tünellerden kesinlikle bir şey getiremediklerini kaydetti.

İÇME SUYU VE EVDE KULLANILAN SUYUN TAMAMI DENİZDEN

Gazze hakkı içme ve evde kullandığı suyun tamamını denizden karşılıyor. Tuzlu suyla yaşamını idare ettiren Gazze'de içme suyu sıkıntısı artıyor. Şehirde günde 8 saat elektrik kesintisi yaşanıyor. Otellerde ve dükkanların büyük çoğunluğunda jeneratör bulunuyor. Ancak yakıt sıkıntısından dolayı jeneratörler de çoğu zaman kullanılamıyor.

Başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede Mısır demokrasisine yapılan darbe protesto edilirken, Hamas yönetimi sessizliğini koruyor. Gazze halkı da can damarı olan Refah sınır kapısı ve tünellerin tamamen kapatılma endişesiyle Mısır'a karşı herhangi bir protesto veya eylem yapmıyor.