BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,76
ALTIN 2.440,32
HABER /  DÜNYA

Zapatistaların efsane gerilla komutanı çekildi!

Zapatista hareketinin efsanevi ismi Subcomandante Marcos’tan sürpriz karar: Artık Zapatista sözcüsü değilim...

Abone ol

Meksika’da 20 yılı aşkın süredir emperyalizme karşı silahlı mücadele veren ve yerli halkların haklarını savunan Zapatista hareketinin efsanevi ‘altkumandanı‘ ve sözcüsü Marcos, sürpriz bir kararla görevini bıraktığını duyurdu.

Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun (EZLN) sözcüsü Subcomandante Marcos, kararını ‘Işık ile Gölge Arasında‘ başlıklı bir mektupla açıkladı. Marcos mektubunda, sağlık sorunlarıyla boğuştuğu yönündeki iddiaları reddederek, sözcülüğü bırakma kararına gerekçe olarak Zapatista harekindeki ‘iç değişiklikler‘i gösterdi.

ARTIK BENİM SESİMİ DUYMAYACAKSINIZ!

Asıl adı Rafael Guillen Vicente olan Marcos, Zapatista’ya ait bir internet sitesinde yayımlanan mektubunda, “Yoldaş Subcomandante Marcos artık yok. Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun sesini artık benden duymayacaksınız” ifadesini kullandı. Marcos, sağlık sorunlarıyla ilgili söylentileri de EZLN’nin kendi iyiliği için kasıtlı olarak yaydığını belirtti.

BEŞ YIL SONRA HALKIN ÖNÜNE ÇIKMIŞTI

Hiç çıkarmadığı maskesiyle efsaneleşen Marcos, bu açıklamasından sadece bir gün önce bir diğer Zapatista lideri için düzenlenen anma törenine katılarak, tam beş yıl aradan sonra halk önüne ilk kez çıkmıştı.

CHİAPAS'TAKİ YERLİLERİN HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDİYOR

Zapatistalar, Meksika’nın en yoksul eyaletlerinden biri olan Chiapas’taki yerlilere daha geniş haklar tanınması için mücadele veriyor. Örgütün 1 Ocak 1994′te Marcos’un liderliğinde başlattığı isyan sonrasında hükümetle ‘barış’ imzalansa da, Zapatistaların talepleri hiçbir zaman karşılanmadı. Zapatista hareketi bunun karşılığında, bir dizi bölgede kendi ‘otonom’ adalet, sağlık ve eğitim sistemlerini kurdu.