BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MEDYA

Zaman yazarı: Cemaatin bankası olur mu?

Zaman Gazetesi yazarı Şahin Alpay, Bank Asya ile ilgili "cemaatin bankası olur mu?" sorusunun cevabını bugünkü köşesinden bakın nasıl verdi?

Abone ol

BDDK'nın Bank Asya kararının ardından tartışmaya konu olan "cemaatin bankası olur mu?" sorusuna Zaman Gazetesi yazarı Şahin Alpay'dan cevap geldi. Şahin Alpay, laik kesimin bu soruyla AK Parti'ye dolaylı bir destek verdiğini iddia ederken, banka için "Cemaatlerin olmayabilir ama Hizmet’in elbette olur" dedi. 

Alpay, Bank Asya'nın kimilerinin iddia ettiği gibi faizle çalışmadığını vurgularken "Cemaatin bankası olur mu?" sorusuna şöyle cevap verdi:

Kimileri soruyor: “Cemaatin bankası olur mu?” Cemaatlerin olmayabilir ama Hizmet’in elbette olur. Zira Hizmet, sadece dinin yorumuyla ilgilenen bir cemaat değil, faaliyetleri çeşitli alanlara yayılan bir sivil toplum hareketi. Bank Asya, Hizmet’in önayak olduğu iktisadî girişimlere finans desteği sağlayan bir banka. Kimilerinin sandığı gibi, faizle çalışmıyor; faizi haram sayan Müslümanların birikimlerini yatırdıkları (kâr – zarar ortaklığına dayalı) bir katılım bankası.

NİYE ŞEFFAF DEĞİL? 

“Niye şeffaf değil? Niye üzerinde açıkça ‘Bu bir Hizmet Hareketi kuruluşudur’ diye yazmıyor?” diye soruyorsanız, gelin hep beraber laikliğin mevcut karikatürünün yerine, gerçek anlamda, yani herkese insan haklarıyla bağdaştığı sürece din ve vicdan özgürlüğünü güven altına alacak, dinî gruplara tüzel kişilik hakkı tanıyacak bir din – devlet ayrılığı rejiminin yerleşmesi için mücadele edelim.

Her durumda, “Cemaatin bankası olur mu?” diye sorarak, giderek otoriterleşen AKP iktidarının mülkiyet ve girişim özgürlüklerini hedef alan, mevcut hukuk düzenini tepeden tırnağı ihlal eden saldırısına dolaylı destek vermekten vazgeçin.