BIST 9.042
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.300,61
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Zabıtalar araba çevirecek dikkat!

Egzoz ve emisyon kontrolü artık zabıtalar tarafından da denetlenecek.

Abone ol

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, 'Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği' ile 'Benzin ve Motorin Kalitesi Yönetmeliği'ni birleştirdi. Uygulamada yaşanan sıkıntılar dikkate alınarak hazırlanan 'Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü İle Benzin ve Motorin Kalitesi Yönetmeliği' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda trafik zabıtaları denetimler sırasında taşıtların egzoz gazı emisyon ölçüm pulu olup olmadığını da denetleyebilecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, yönetmelik değişikliği ile egzoz gazı emisyon ölçüm periyotları, hususi ve resmi otomobiller, ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir; diğer motorlu taşıtlar, ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir olarak düzenlendi. Trafik Zabıtalarına Denetleme Görevi Trafik zabıtası yaptığı denetimler sırasında taşıtların egzoz gazı emisyon ölçüm pulu olup olmadığını da denetleyebilecek.

TABELA ŞARTI

Yetkili egzoz gazı emisyon ölçüm istasyonlarının dışına konulan ve yanlış anlaşılmalara yol açan, 'pul verilir, pul satılır' gibi ibareleri ortadan kaldırmak için, motorlu taşıt sahiplerinin görebileceği bir yere Bakanlıkça şablonu belirlenen 'Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Yetkili Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm İstasyonu' ibaresi bulunan tabela asma yükümlülüğü getirildi. Bu yükümlülüğe uymayanlara ise cezai müeyyide uygulanacak.

ÖLÇÜM PERSONELİ SAYISI

İki yönetmeliğin birleştirilmesi ile yetkili egzoz gazı emisyon ölçüm istasyon sahibine, istasyonda en az iki ölçüm personeli çalıştırma zorunluluğu getirildi. Yönetmelik değişikliğinde dikkat çeken bir diğer konu ise benzin ve motorinin teknik özellikleri. Değişiklik ile birlikte benzin ve motorinin teknik özellikleri, EPDK tarafından yayımlanan teknik düzenlemelerle uyumlu hale getirildi.