BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Barzani'den Bağdat'a mesaj

Irak'ın kuzeyinde bulunan Erbil şehrinde, 3. Kürdistan-Irak Petrol ve Gaz Konferansı düzenleniyor.

Abone ol

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye ile yapılan petrol anlaşmasının hiçbir taraf için tehlike arz etmediğini ve bundan endişe duyulmaması gerektiğini söyledi.

Konferansa Türkiye'den Enerji Bakanı Taner Yıldız, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak merkezi hükümet adına ise Irak Başbakan Yardımcısı Roj Nuri Shawes, IKYB Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Havrami ile davetliler katıldı.

Konferansta açılış konuşması yapan IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye ile gelişen ilişkilerin devam etmesi istediklerini açıkladı. Yeni bir Irak kurmak için ısrarcı olduklarına dikkat çeken Barzani, bu ısrarlarını devam ettireceklerini de söyledi.

Ülkede yaşayan tüm halklar için yaşanılabilir bir Irak istediklerini belirten Barzani, "Biz Irak'ta ortak bir yaşam istiyoruz. Özellikle yetki ve gelir ortaklığı istiyoruz. Geçmişte çok acılar çektik. Biz milletimizin haklarını verebilecek ve koruyabilecek bir ortaklık peşindeyiz. Buradan belirtmek isterim ki biz farklı milletler ve inançlarla Kürdistan Bölgesi'nde hep birlikte yaşamaktan gurur duyuyoruz." dedi.

Son iki yıldır petrol ile ilgili olarak komşu ülkelerle görüşmeler yaptıklarına vurgu yapan Barzani, "Bu alanda Türkiye ve İran ile görüşmeler yapıyorduk. Özellikle Türkiye ile yaptığımız görüşmeler çok ciddi ve titiz yürütülmüştür. Biz bu görüşmelerin iyi sonuçlanacağına inanıyorduk. Sadece petrol ve enerji çerçevesinde değil. Belki de siyasi, ekonomi gibi birçok alanda Türkiye ile var olan ilişkilerimizi güçlendirmek için yapılan çalışmaların devam etmesini temenni ediyoruz." şeklinde konuştu.

Barzani son olarak Türkiye ile yapılan petrol anlaşmasının hiçbir taraf için tehlike arz etmediğini belirterek bundan endişe duyulmaması gerektiğini ifade etti.