BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,87
ALTIN 2.431,72
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Yüzyılın enerjisi bakın ne olacak?

Shell'in hazırladığı bir senaryoya göre bu yüzyılın sonunda dünyada üretilen enerjinin büyük çoğunluğu güneş enerjisi kaynaklı olacak.

Abone ol

Enerji devi Shell'e göre, yaşadığımız yüzyılın sonuna gelindiğinde, dünyada kullanılan enerjinin çoğu güneş enerjisi ile üretiliyor olacak.

Şirketin hazırladığı "New Lens Perspectives" adlı raporda, 2100 yılına gelindiğinde dünyada üretilen enerjinin hangi kaynaklardan sağlanacağı öngörülmeye çalışıldı. Buna göre bu yüzyılın sonunda, dünyadaki enerjinin yüzde 37,7'si güneş enerjisi kaynaklı olacak. Şu anda bir numarada olan petrol ise yüzde 10,1 ile ikinci sıraya gerileyecek.

HİDRO ELEKTRİK SON SIRADA

2100 yılına gelindiğinde üçüncü büyük enerji kaynağı yüzde 9,5 ile biyoyakıtlar olurken onu yüzde 8,4 ile rüzgar, yüzde 7,5 ile doğalgaz, yüzde 6,3 ile nükleer, yüzde 5,3 ile biyokütle, yüzde 4,4 ile jeotermal, yüzde 4,1 ile atık biyokütle, yüzde 3,9 ile kömür ve son olarak da yüzde 2,2 ile hidro elektrik izleyecek.

PETROL FİYATLARI SÜREKLİ ARTACAK

Shell'in senaryosuna göre petrol fiyatları, sürekli artan küresel talep nedeniyle devamlı artacak. Fiyatlar bir yandan devam eden jeopolitik riskler nedeniyle de sürekli dalgalanacak. Petrolün yerine geçmesi beklenen kaya petrolü ise Shell'in senaryosuna göre kendinden beklenen performansı serileyemeyecek.

NÜKLEERE YATIRIM DURACAK

Senaryoya göre hükümetler pahalı nükleer santral inşaatlarına son verirken, kamuoyu baskısı, yönetimleri güneş enerjisine teşvik sağlamaya zorlayacak.