BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Yüzyılın deneyi arıza yaptı

Big Bang yeniden oluşturulacaktı. Evrenin nasıl oluştuğu anlaşılacaktı. Ama deney şimdiden arıza yaptı. Bakın arızası ne?

Abone ol

10 Eylül'de başlayan ATLAS Deneyi'ne, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın soğutma sisteminde meydana gelen arızadan dolayı ara verildi.

SOĞUTMA SİSTEMİ BOZULDU

DENEYLE İLGİLİ AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ

Evrenin nasıl oluştuğunu anlamak için yapılan deneyde, protonları ışık hızına yaklaştırabilmek ancak -271,3°C'de mümkün olabiliyor ve bundan dolayı soğutma sisteminin sorunsuz çalışması gerekiyor.

HER ŞEY KONTROL ALTINDA

Sorunun giderilmesi için büyük bir hızla çalıştıklarını belirten CERN mühendislerinden Djanga Manglunki, çarpıştırıcının haftasonuna kadar çalışır hale getirileceğini belirtti ve ekledi: "Endişe edilecek birşey yok. Her şey kontrol altında ve ne yaptığımızı biliyoruz. Bu gibi kompleks sistemlerde böyle ufak sorunların ortaya çıkması normal."

DENEY KORKU YARATMIŞTI

Kainatın nasıl oluştuğuna dair birçok önemli soruya cevap vermesi beklenen deney, büyük merak uyandırmış ve birçok tartışmayı da beraberinde getirmişti.

Bazı bilim adamları deney sırasında oluşması muhtemel kara deliklerin beklenenin aksine hemen ışıma yapıp kaybolmayabileceğini ve büyüyerek dünyayı yutabileceği iddia etmişti.

DÜNYANIN SONU GELDİ DİYE İNTİHAR

Bunun sonucunda 16 yaşındaki Hintli bir kız, dünyanın sonu geldi korkusuyla intihat ederken, araştırma merkezinin sistemine geçtiğimiz günlerde yapılan hacker saldırısı güvenlik sorununu gündeme getirmişti.