BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.398,66
HABER /  GÜNCEL

Yüzgöz olmanın gereği yok

1992'de Zile kampında bulunan teröristler teslim alınmadı mı? Dönemin komutanı Özgen'den ilginç açıklamalar geldi.

Abone ol

Türkiye'nin 1992'de 3800 PKK'lıyı teslim almadığı iddialarına sert çıkan dönemin Jandarma Asayis Komutanı Orgeneral Özgen, "Operasyon başarı ile neticelenmiştir. O kadar. Tamam mı güzelim" dedi.

İlk olarak K. Iraklı gazeteci Rebwar Kerim'in ortaya attığı '3800 PKK'li teslim oldu Türkiye almadı' iddiasına ilişkin bir açıklama da dönemin Diyarbakır Jandarma Asayiş Bölge Komutanı emekli Org. Necati Özgen'den geldi.

'Zeli kampında bulunan teröristlerin teslim alınmadığı' iddialarına karşı çıkan Özgen, "Oradaki olayı açıklayıp da yüzgöz olmanın gereği yok" tepkisini verdi.

“Kundakçı orada mıymış”

Kuzey Iraklı Kürt liderler Mesut Barzani ve Celal Talabani ile müşterek bir operasyonun yapıldığını aktaran Özgen, operasyonun başarıyla sonuçlandığını savundu. 3 bin 800 teröristin kampta olduğu iddiasına da karşı çıkan Özgen, orada görev yapan ve kendisinden sonra Asayiş Kolordu Komutanı olan Korgeneral Hasan Kundakçı'nın "PKK'lı teröristlerin Barzani ve Talabani'ye teslim olması komutanlarımız tarafından uygun görüldü" sözlerini de yalanladı. Özgen, "Hasan Kundakçı doğruladı diyorsunuz, Kundakçı orada görevde miymiş o zaman? şeklinde bir tepki verdi.

Abartmayın ne 3800’ü

"Peki bu iddialar doğru değil mi sorusu üzerine ise Orgeneral Özgen, "Siz şey yapıyorsunuz onu, açıklıyorsunuz. Bir kere çok yanlış işler konuşuluyor. 3 bin 800, nerede 3 bin 800 kişi ya. Nereden buldunuz bunu ya, ne abartılı rakamlar, ne alakası var kardeşim. Kusura bakmayın. Abuk - subuk iddialar bunlar. Tamam bu kadar" dedi.

Kendisi 6 bin terörist demişti

Odönem yaşananların tekrar gündeme getirilmesine karşı çıkan emekli Orgeneral Özgen, Gazeteci Faruk Mercan'a 2003 yılında verdiği mülakatında ise o dönem yaşananları şöyle anlatmıştı:

"1992'nin Ekim ayında Kuzey Irak'ta çok büyük bir operasyon yaptık. Bu operasyonda aşağıda Barzani, doğuda Talabani güçleri, biz de asayiş Asayiş Komutanlığı olarak kuzeyden olmak üzere Kuzey Irak'a çok büyük bir operasyon yaptık. Kuzey Irak'taki terörist sayısı 5-6 binin üzerindeydi. Doğu kapısı, doğu cephe Talabani güçleri tarafından açıldığı için, sanıyorum bilerek açtılar ve oradan PKK'lıların büyük bir kısmı kaçtı. Sonradan da hatırladığınız gibi Zeli kampı kuruldu. Onlar oradan kaçtılar ve Zeli kampı kuruldu."

Seçkin Ergün/Bugün