BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Yusuf bebekten iyi haber!

9 aylık Yusuf Turan, anne ve babasının yardım isteğine duyarsız kalmayan vatandaşların destekleriyle hayata tutundu.

Abone ol

AYDIN’ın Karpuzlu İlçesi’ne bağlı Hatipkışla Köyü’nde lenf damarlarında oluşan çatlak nedeniyle vücudunun ürettiği suyu böbreklerin emip, dışkı yoluyla dışarı atamayan 9 aylık Yusuf Turan, anne ve babasının yardım isteğine duyarsız kalmayan vatandaşların destekleriyle hayata tutundu.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde İngilizce okutman olarak görev yapan Göker Talay’ın çabaları sonucu, Yusuf bebek İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’nde 2 aylık tedavi sürecini tamamladı. Göker Talay, “Yusuf bebeğin, iyi olması halinde bile 15 günde bir tam donanımlı bir üniversite hastanesine yatması gerekiyor” dedi.

Karpuzlu İlçesi’ne bağlı Hatipkışla Köyü’nün imamı 39 yaşındaki Aydın Turan ve 35 yaşındaki eşi Nahide Turan’ın, 9 ay önce 3 kız çocuğunun ardından 4’üncü ve tek erkek bebekleri Yusuf dünyaya geldi. İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dünyaya gelen Yusuf bebeğin vücudunda su biriktiğini tespit eden doktorlar, 2 ay boyunca 450 ayrı test yaparak, hastalığa teşhis koymak için uğraş verse de sonuç alamadı. Bebeklerinin hastalığına çare arayan baba Turan, özel bir klinikte yaptırdığı testleri Norveç’e gönderdi. Ancak, Norveç’ten gelen test sonuçlarında da hastalığa bir tanı konulamadı. Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi’ne giden aile, bir ay içinde burada minik Yusuf’a 100 ayrı test yaptırdı. Yapılan testlerden de bir sonuç alınamazken, Yusuf bebeğin karnında biriken suyun 2 kez alınması durumunun daha da kötüleşmesine neden oldu.
 

DEXTRAN BULUNDU ANCAK KULLANILMADI

Yusuf bebeğin lenf damarlarında oluşan çatlak nedeniyle vücudunun ürettiği suyu böbreklerin emip, dışkı yoluyla dışarı atamadığı belirlendi. Milyonda bir görülen bu rahatsızlığın tespit edilmesi için bebeğin 4 yaşına gelmesi gerektiği ancak daha erken sonuçlanması için Lenfositigrafi çekilmesi gerektiği ve bunun içinde Nükleer Tıp’ta kullanılan Dextran maddesinin gerektiği aileye söylendi. Ailenin yardım talebinin basında yer almasıyla yurt içi ve yurt dışından çok sayıda yardımsever harekete geçti. Maddi yardım tekliflerini geri çeviren baba Aydın Turan’ın beklediği haber Sağlık Bakanlığı’ndan geldi. Sağlık Bakanlığı, maddenin temin edildiğini açıkladı ve Yusuf bebek Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nün temin ettiği ambulansla geçen 16 Haziran’da Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gönderildi. Baba Aydın Turan, “Ankara’ya gittik ancak temin edilen maddenin Dextran olmadığı ortaya çıktı. Umutlarımız tükenmek üzereyken, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde İngilizce okutman olan Göker Talay bize ulaştı ve kendi imkanlarıyla maddeyi temin etti” dedi.

Göker Talay’ın kişisel çabalarıyla İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne yatırılan Yusuf bebeğin, Gastroentroloji Uzmanı Doç. Dr. Gülden Ertekin tarafından tedavisine başlandı. Temin edilen Dextran maddesi ise ruhsatlı bir madde olmadığı gerekçesiyle kullanılmadı.


“BEBEĞİN UZUN VE KAPSAMLI BİR TEDAVİYE İHTİYACI VAR”

Kişisel çabaları ile Dextran maddesini temin eden ve Yusuf bebeğin İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne yatırılmasını sağlayan Göker Talay, “Dextran maddesini yurtdışından temin edip, önce Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ile iletişime geçtim. Yusuf bebek ve ihtiyacı olabilecek başka hastaların da kullanabilmesi için bedelsiz olarak bağışlamak istediğimi yazdım. Doktorlarının böyle bir talepte bulunmadıkları cevabı geldi. Daha sonra İzmir’deki bir ünivesitenin (Dokuz Eylül Üniversitesi) Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Bölümü ile iletişime geçtim ve Dextran’ı bedelsiz olarak kendilerine vermek istediğimi söyledim, ilgilenmediler. Tanınmış bir özel hastaneye gidip, başhekim yardımcısı ile görüştüğümde bana “Cerrahpaşa Hastanesi çocuk sağlığı konusunda donanımlı. Bize getirmenize gerek yok' dedi. Yusuf bebek taburcu edildi ancak, beyin MR’ı ve incebağırsak gastroenteroskopisi yapılamadı. Yusuf bebeğin uzun dönemli ve kapsamlı bir tedaviye ihtiyacı var. Üniversite hastaneleri tam gün yasası nedeniyle karmakarışık bir durumda olduğu için bebeğe bu kapsamlı tedaviyi şu ana kadar sağlayamadılar. O nedenle, iyi bir özel hastanede eksik kalan tetkiklerin ve takibinin yapılması gerek” diye konuştu.
 

BAŞINDAKİ ŞİŞLİK İNDİ

Turan ailesi, Yusuf bebeğin İstanbul’daki tedavisinin ardından taburcu edilmesinden sonra Hatipkışla Köyü’ne geri döndü. Yusuf bebeğin tedavisinin Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde devam edeceğini söyleyen baba Aydın Turan, “Beslenme ve Diyet uzmanı Uzm. Dr. Nilhan Tuncer bazı ilaçları ve mamasını değiştirdi. Bebeğimizin karnındaki şişlik azaldı ve son 2 haftadır sabit kaldı. Başı ve vücudunun diğer kısımlarındaki şişlik ise tamamen indi. Yaklaşık 3 ay boyunca bebeğimizin yaşaması için duyarlı davranan herkesten Allah razı olsun” diye konuştu.