BIST 10.169
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.399,37
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Yurtdışına giden öğrenci sayısı arttı

TÜBİTAK bursuyla yurt dışına geçen yıl doktora ve doktora sonrası araştırma için gönderilen Türk araştırmacı sayısı, bir önceki yıla oranla yaklaşık üç kat artışla bine ulaştı.

Abone ol

Türkiye'deki doktora öğrencileri ile doktora sonrası araştırmacıların yurt dışında yürütmek istedikleri araştırma faaliyetleri yurt dışı araştırma burs programları kapsamında destekleniyor.

Bu programlara yapılan toplam başvuru sayısı 2007 yılından itibaren 2013'e kadar aynı seviyelerde seyretti. 2013 yılında rekor sayıda başvuru alındı ve destek sağlandı. Buna göre, 2012 yılında doktora sırası ve doktora sonrası araştırma burslarına yapılan 633 başvurudan 377'si destek buldu. Geçen yıl ise bu programlara bin 594 araştırmacı başvuru yaptı ve bunlardan yaklaşık bini TÜBİTAK burslarından yararlandı.

Hem yurt dışı araştırma burs programlarına yapılan toplam başvuru sayısı hem de bu programlar kapsamında desteklenen bilim insanı sayısında bir önceki yılla kıyaslandığında 2013'de yaklaşık 3 katlık bir artış dikkati çekti. Artışta TÜBİTAK'ın üniversite ziyaretleri ile yurt dışına gönderilen doktora öğrencilerine sağladığı bazı kolaylıkların etkili olduğu kaydedildi.

Tüm programlara 85 bin başvuru

Doktora sırasındaki araştırmaları için yurt dışına giderken daha önce istenen yabancı dil şartının kaldırılmasıyla bu burslara yapılan başvuru sayısı da yaklaşık üç kat arttı. Doktora sonrasındaki araştırmalar için yabancı dil belgesinin yıl şartının kaldırılmasıyla da TÜBİTAK bursuna başvuru yapacak araştırmacılara kolaylıklar sağlandı.

TÜBİTAK, 2012'de 81 ilde üniversiteleri ziyaret ederek bilim insanlarına verdiği burs programları hakkında kapsamlı bilgi verdi. Geçen yıl farklı bir stratejiyle lisans ve lisansüstü öğrencilerinin seviyelerine göre 42 ilde 61 üniversitede lisans ve lisansüstü öğrencilerine eğitim ve araştırma bursları hakkında tanıtım seminerleri düzenledi.

Geçen yıl TÜBİTAK'ın aldığı kararla, doktora sonrası araştırma için yurt dışına gitmek isteyen öğretim üyelerinin eşlerinin yol ücretleri de karşılanmaya başladı.

Tüm bu tanıtımlar ve sağlanan kolaylıklara paralel olarak TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı'nın yürüttüğü tüm programlar için 2013 yılında bir önceki yıla oranla 5 kat artış sağlanarak 85 bin araştırmacının başvurusu alındı.