BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Yunuslar Körfezi mesken tuttu

Kocaeli'nde yapılan arıtma tesisleri ile deniz suyu temizlendi. İzmit Körfezi'nde artık yunuslar yüzüyor.

Abone ol

Türkiye'nin sanayi başkenti olarak kabul edilen Kocaeli'nde sanayi kuruluşları, yıllarca İzmit Körfez'ini kirletti. Son 5 yılda İzmit Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü (İSU) tarafından yapılan 7 arıtma tesisi ile fabrika ve konutlardan çıkan kirli suyun denize gitmesi engellendi. Çalışmaların ardından Körfez'in suyu her geçen gün siyahtan maviye dönüştü. Bu dönüşüme paralel olarak denizdeki canlı sayısında da artış oldu.

Suyun temizlenmesi ile Marmara'dan gelerek İzmit Körfezi'ne giren yunus sürüleri, sahil kesiminde büyük bir heyecan yarattı. 7'den 70'e herkes sürüler halinde körfezin iç kısımlarına doğru ilerleyen yunusları seyretmek için sahillere akın etti. Gruplar halinde körfeze giren yunus sürüleri, denizde batıp çıkarak yol alırken bir yandan da gemilerle yarış etti. Sahile çok yakın yüzen yunus balıklarını görmek için akın eden Kocaelililer, mutlulukla karışık bir heyecan yaşadı. Yaşlısından gencine çok sayıda kişi, "Uzun süredir yunusları Körfez'de göremiyorduk. Bu kadar çok sayıda yunusu ise uzun zamandır buralarda görmemiştik." yorumunu yaptı.

DENİZLE KOCAELİ HALKI BARIŞTI

Sahile akın eden çok sayıda kişiyle birlikte uzun uzun yunus sürülerini seyreden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, emeklerinin karşılığını almanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Yalova'dan Gebze'ye kadar çok sayıda arıtma tesisini işlettiklerini ve bunlara yenilerini eklediklerini hatırlatan Başkan Karaosmanoğlu, "Denize inip kalkabilen uçağımızla gemilerin denizimizi kirletmesine izin vermiyoruz. Havadan, karadan ve denizden yaptığımız denetimlerle İzmit Körfezi'ni kirleten olguları birer birer ortadan kaldırıyoruz. İki sevgiliyi bir araya getirdik, artık denizle Kocaeli halkı barıştı. Şimdi bu mutluluğumuza yunuslar da eşlik ediyor. Önümüzdeki yıllarda İzmit Körfezi'nin her noktası yüzülecek hale gelecek. Bu artık bir hayal olmaktan çıkıp, gerçeğin ta kendisi haline geliyor." şeklinde konuştu.