BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Yunanlılar yeni oyun peşinde

Limanlarını açmayan Türkiye'ye daha fazla baskı kurulması isteniyor. Yunan'ın yeni taktiği can sıkacak.

Abone ol

Yunanistan AB Komisyonu'nun tavsiye kararından memnun değil. Kıbrıs Rum yönetimi ve Yunanistan, AB Komisyonu'nun Türkiye hakkında aldığı tedbirlerin daha da sertleştirilmesi konusunda anlaştı.

AB Komisyonu'nun tavsiye kararının hemen ardından Ada'ya giden Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'la görüştü.

Bakoyanni ve Papadopulos, üç ana talepte bulunmayı kararlaştırdı. Bu talepler şöyle sıralanıyor:

* Türkiye'ye limanlarını Rum gemilerine ve uçaklarına açması için mühlet verilsin. Bu mühlet sonunda Türkiye yine limanlarını açmazsa, AB müzakerelerinin tümü dondurulsun.

*Verilecek mühlete kadar, dondurulması önerilen 8 başlığa yenileri eklensin. Türkiye'nin Kıbrıs Rum yönetimiyle ilişkilerini normalleştirmesi istensin.

* Komisyon'un tavsiye kararında, önümüzdeki yıl BM çerçevesinde Kıbrıs görüşmelerinin başlanması isteniyor. Bu bölüm çıkarılsın ve Türkiye'nin AB süreciyle Kıbrıs sorununun bağlantılı olmadığı ilan edilsin.

KKTC izolasyon atağında

Türk tarafı da izolasyonların kalkması için çabalarını sürdürüyor. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bu çerçevede, 6 Aralık çarşamba günü önce Lahey'de Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot'la görüşecek.

Ardından Brüksel'e geçecek olan Talat, AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn biraraya gelecek.

Talat, izolasyonların kaldırılması halinde Türkiye ile limanlar krizinin de otomatik olarak ortadan kalkacağını vurgulayacak ve AB Komisyonu'nun Türkiye aleyhine aldığı kararların 'adaletsiz' olduğunu belirtecek.

Türkiye'ye Kıbrıs baskısı

AB Komisyonu, 29 Kasım'da, Kıbrıslı Rumlara limanlarını açmayan Türkiye ile müzakerelerin sekiz başlıkta askıya alınmasını tavsiye etti.

AB Komisyonu'nun önerisine göre, kalan fasıllarda müzakereler başlatılabilecek, ancak başlıkların geçici olarak kapatılması için yine limanların ve havaalanlarının Kıbrıs Rum kesimine açılması beklenecek.//