BIST 10.258
DOLAR 32,26
EURO 34,81
ALTIN 2.411,62
HABER /  DÜNYA

Yunanlı Bakan Türkiyeye çattı

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yorgo Delavekuras, Ege'deki uçuşların iyi niyete yakışmadığını söyledi.

Abone ol

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yorgo Delavekuras, “Türk savaş uçaklarının Ege'de gerçekleştirdikleri uçuşların Türk ve Yunan hükümetlerinin ilişkilerin iyileştirilmesi yönündeki niyetleriyle bağdaşmadığını" söyledi.

Delavekuras yaptığı yazılı açıklamada, "Bu gibi uygulamaların Ege'deki statüyü değiştirmeyeceğini" belirtti.

Sözcü, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Bilindiği üzere, Türkiye'nin, Kopenhag kriterlerinin uygulanmasına ve iyi komşuluk ilkesine dayanan AB üyeliği sürecini destekliyoruz. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler ve bu ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda iki hükümetin ortaya koymuş olduğu niyetleri, uluslararası hukukun her anlamına aykırı olan ve Türk savaş uçaklarının Yunan topraklarının üstünde uçma noktasına varan kabul edilemez tavırlarla bağdaşmamaktadır. Sonuçta, Ege'deki statüko bu gibi uygulamalardan etkilenmez. Aksine, Türkiye;nin ilan ettiği komşularla sıfır sorun politikasının kendiliğinden geçerliliğini kaybetmesine yol açmaktadır."

Açıklamada, "Yegane, apaçık ve basit çözüm, uluslararası hukukun Ege ile ilgili konvansiyonel çerçevesinin ve BM'nin 1982 Sözleşmesinde belirtildiği şekilde deniz hukukunun tamamının uygulanmasıdır. Uluslararası Hukuk temelinde istikşafi görüşmeleri sürdürüyoruz ve Yunanistan'ın, Ege;de kıta sahanlığının belirlenmesi konusunun uluslararası Lahey Adalet Divanı'na götürülmesi konusunda hazır olduğunu tekrarlıyoruz. Yukarıda belirtilenlere saygı çerçevesinde, Ege gerçekten bir barış denizi ve ülkelerimiz arasında dostluk köprüsü olabilir" denildi.