BIST 10.046
DOLAR 32,50
EURO 34,74
ALTIN 2.400,48
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'ın kredi notu üç kademe birden düşürüldü

Uluslararası derecelendirme kuruluş Moody's, AB ve IMF'nin talebiyle ağır bir kemer sıkma programı uygulayan Yunanistan'ın kredi notu BA1'den B1'e indirdi.

Abone ol

Uluslararası derecelendirme kuruluş Moody's, Yunanistan'ın kredi notunu üç kademe birden düşürdü.

Rekor seviyedeki bütçe açığını kapayabilmek için AB ve IMF'nin talebiyle ağır bir kemer sıkma programı uygulayan Yunanistan'ın kredi notu BA1'den B1'e indirildi. Ülkenin not görünümü de negatif olarak belirlendi.

Yunanistan Maliye Bakanlığı kararı haksız olarak niteledi.

Moody's, bu kararına gerekçe olarak mali konsolidasyon ve borç ödemesine ilişkin riskleri gösterdi.

Kuruluş Yunanistan'ın bütçe açığını azaltma çabalarının yetersiz kalabileceğine dikkat çekti ve gelir toplamada ciddi zorluklar bulunduğunu belirtti.

'Daha da düşürülebiliriz'

Moody's mali istikrarla ilgili riskler nedeniyle kredi notunun ileride daha da aşağı çekilebileceği uyarısında bulundu

Commerzbank'tan ekonomist Christoph Well "Yunanistan'ın kredi notunun yeniden indirilebilir. Piyasalar zaten Yunanistan'ın borçlarını yeniden yapılandırması gerektiğine karar verdi. Kredi derecelendirme kuruluşları piyasaların gerisinde kaldı." dedi.

Yunanistan Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Moody's'in kararının gerçekçi ve dengeli olmadığı, ekonominin geleceğine ilişkin
iyimser beklentilerle çeliştiği belirtildi.

Yunanistan, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF'yle 153 milyar dolarlık bir kredi anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın süresi 2013'te doluyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Ocak ayında Yunanistan'ın ''BBB-'' olan kredi notunu ''BB''ye çekmiş, Standart and Poors da ülkenin not görünümünü negatif izlemeye aldığını duyurmuştu.

Ekonomi uzmanları, kredi derecelendirme kuruluşlarının bu kararlarının AB'yi Yunanistan'ın borcunu ödeme koşullarını değiştirmeye zorlayabileceğini belirtiyor.