BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.425,40
HABER /  DÜNYA

Yunanistan'ı atın Türkiye'yi alın

İflasın eğişindeki Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkaması gündemde. Hal böyle olunca gözler Türkiye'ye çevrildi.

Abone ol

ABD'nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal "Yunanistan'ın euro'dan çıkış kararı vermesi durumunda onun yerini güçlü ekonomisi ve genç nüfusuyla Türkiye almalı" diye yazdı.

Wall Street Journal’in Londra Büro Şefi olan Kim Hjelmgaard tarafından kaleme alınan makalede, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması halinde yerine Türkiye’nin alınması ‘çekici bir fikir’ olarak nitelendi.

Türkiye’nin hızlı ekonomik büyümesine vurgu yapıldığı makalede Avrupalı liderler için “Türk lokumuna uzansa iyi ederler” esprisine de yer verildi. ABD gazetesinin haberi manşetine taşındı. Haberle ilgili ayrıca iki yazarın görüşlerine yer verildi.

Avrupa’nın sadece mali kemer sıkma programa değil, büyümeye de ihtiyaç duyduğuna dair söylemlerin hatırlatıldığı makalede, “Ortada bir gerçek var ki Yunanistan’ın büyüme sağlamak gibi bir şansı yok” ifadesi kullanıldı. Öte yandan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) bu yıl Türkiye için öngördüğü büyümenin yüzde 8.5 olduğunun altı çizilirken, “Kriz, Türkiye’nin çekiciliğini tanımladı’ yorumunda bulunuldu. Türkiye’de büyümenin 1-2 yıl içerisinde hız keseceği tahmin edilse de, her şeye rağmen, bahsi geçen büyüme rakamlarının ‘Avrupa’nın coşku içinde ellerini ovuşturmasını’ sağlayacak seviyede olduğu belirtildi.

Türkiye’nin, bir Müslüman dünya gücü olarak statüsünün Berlin ve Paris’teki yabancı düşmanları için büyük bir sorun teşkil ettiğine işaret edilen makalede, “Ancak, Türkiye nüfusunun yaş ortalaması 28 civarında, yani Avrupa ortalamasının çok altında olduğunu fark etmeleri durumunda bu sorunu göz ardı etmeleri mümkün” denildi. Önceki gün yayınlanan makale, “Avrupalı liderler, bu akşam bir kez daha Brüksel’de bir akşam yemeği zirvesinde bir araya gelirken gözlerini çorbalarından kaldırıp Türk lokumuna uzansalar iyi ederler” esprisi ile son buldu.

Abesle iştigal!

Tuncay Özilhan / Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı:

Euronun akıbetinin ne olacağının bilinmediği bir ortamda Türkiye’nin Euro Bölgesi’ne katılmasını tartışmak veya önermek çok anlamsız. ‘Türkiye kendisini böyle bir kelepçeye vurmalı mı, vurmamalı mı?’ çok iyi analiz edilmeli. Daha Avrupa Birliği’ne girmeden Euro Bölgesi’ne girilmesinin tartışılması tam anlamıyla abesle iştigalden başka bir şey değildir.

Win-win durum olur

Ali Ağaoğlu / Vatan Gazetesi Yazarı:

Türkiye’nin Euro Bölgesi’ne girmesi demek sisteminin Avrupa’ya uyumlu olması demektir ki, bu da doğrudan sermaye girişlerini hızlandırır. Türkiye şu an hakettiği ancak, gelmeyen doğrudan sermaye yatırımlarından payını alır. Büyümeye ilave bir destek sağlar. Türkiye’nin Euro Bölgesi’ne kabulü bir temennidir ancak olursa da win-win şeklinde her iki tarafın da kazanacağı bir durum yaratır.