BIST 10.209
DOLAR 32,43
EURO 34,83
ALTIN 2.398,77
HABER /  DÜNYA

Yunanistanda Türk general isyanı

Ege'nin yönetimi NATO'ya geçiyor. Yunanistan'da bir karargah kuruldu. Başına da Türk general atandı. Yunanistan ayaklandı.

Abone ol

Yunanistan'ın Larisa kentindeki NATO karargahına İttifak'ın yeniden yapılanması çerçevesinde Türk komutan atanması kararı, Atina'da tartışma yarattı.

Yunan basın-yayın organları, 'Larisa karargahında Türk-Yunan komutanlığı'' şeklindeki haberlerinde Brüksel'de 7-8 Mayıs tarihlerinde yapılan toplantıda Yunan ve Türk Genelkurmay Başkanlarının, hükümetlerinin de mutabakatıyla bölgede NATO'nun yeniden yapılanması çerçevesinde yapılan düzenlemelerin uygulanmasını kabul ettiklerini belirttiler.

TÜRK GENERAL RAHATSIZLIK YARATTI

Bu çerçevede Eskişehir karargahının (CAOC-6) iptal edileceği, Yunanistan'ın ise Larisa karargahıyla (CAOC-7) Bulgaristan, Arnavutluk ve Makedonya'nın hava kontrolünden sorumlu olmaya devam edeceği kaydedilen haberlerde, Ege'nin yönetiminin NATO'ya geçeceği ve karargahta dönüşümlü olarak Türk-Yunan komutanlığı uygulanacağı ifade edildi.

Atina'da yayımlanan gazeteler ise söz konusu gelişmeler hakkında, Eskişehir karargahı ile ''birleştirilerek'' CAOC-4 ismini alan Larissa karargahında Türk komutanın göreve gelmesiyle, Türk savaş uçaklarının Yunan hava sahasında uçuş yapmalarının kolaylaşacağı değerlendirmesi yaptılar.

MUHALEFET AYAKTA

Gazeteler, CAOC-4'ün bir Türk komutanın yönetiminde olduğu sırada yardımcılığını Yunanlı bir komutanın yapacak olmasının ve İzmir'deki hava karargahında Yunanlı kurmay başkanının görev yapacak olmasının 'başarı'' gibi yansıtıldığını savundular.

Ana muhalefet PASOK Partisi, savunma konuları sorumlusu Vaso Papandreu, 'gizli kararın'' hükümet tarafından geri atılmış bir adım olduğunu söyledi. Papandreu, 'Hükümet tarafından alınan, karargahta Türk komutanın görev almasını öngören gizli karar sürpriz olduğu kadar milli konularımız için de çekinceler yarattı. Hükümetin geri adımları, dışişleri ve savunma politikasından yoksunluğun sonucudur'' ifadesini kullandı.