BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'da korkutan deprem! Ülke 6.2 şiddetiyle sarsıldı

YUNANİSTAN'ın Larisa kentinde 6.2 büyüklüğünde deprem yaşandı. Sarsıntıda 3 kişi yaralanırken 1 kişinin yıkılan evin enkazı altında kaldığı bildirildi. Öte yandan deprem sonrası sokaklarda panik havası hakim oldu.

Abone ol

AFAD verilerine göre saat 13:16’da Yunanistan’da 6.2 büyüklüğünde deprem yaşandı. Yer yüzüne yakın noktada meydana gelen deprem, ülkenin birçok noktasında hissedildi. Elassona Yunanistan Jeodinamik Enstitüsü, merkez üssü Elassona’dan 7 kilometre uzaklıkta bir bölge olan ana depremden 3 dakika sonra 4.4 büyüklüğünde bir artçı sarsıntının daha kaydedildiğini bildirdi.

1 kişi göçük altında kaldı
Depremde 3 kişinin yaralandığı belirtilirken, Elassona'ya bağlı Mesochori yerleşim biriminde bir evin yıkılması sonucu bir kişinin de göçük altında kaldığı aktarıldı.

Deprem nerelerde hissedildi?
Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), depremin hissedildiği ülkeleri sıraladı: Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Kosova, İtalya ve Türkiye...

Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) depremin detaylarını resmi internet sitesinden paylaştı. EMSC, depremin yerin 2 kilometre derinliğinde yaşandığını belirtti. Fakat EMSC daha sonra bu verilere revizyon yaptı. EMSC depremin büyüklüğünü 6.2 olarak düşürürken depremin de yerin 10 kilometre derinliğinde yaşandığını açıkladı.

Alman Jeobilimler Araştırma Merkezi ise depremin büyüklüğünü 6.0 olarak duyurdu. Alman yetkililer de depremin yerin 10 kilometre altında meydana geldiğini açıkladı.

"6.9 verenler de var"
CNN Türk canlı yayınına katılan uzmanlar depremi yorumladı. Hasan Sözbilir, "Bu bizden belli bir uzaklıkta olan bir deprem. Yunanistan’da da bu depremle ilgili can kayıpları yaşanmış olabilir. İstasyonlardan farklı değerler de geliyor. 6.9 verenler de var. Türkiye’deki insanlar için ya da can ve mal kaybı gibi herhangi bir hasar yaratabileceğini düşünmüyorum." diye konuştu.

"Önemli hasarlar yaratabileceğini düşünüyorum"
Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise "6.2 özellikle mühendislik görmemiş yapılar üzerinde önemli hasarlar yaratabileceğini düşünüyorum. İlk saatlerden sonra hasar durumları ortaya konacak. Bu biraz daha merkezi Yunanistan’da meydana gelmiş Güney’deki depremlere alışığız da merkezdeki depremlerin karakterliği daha farklı." ifadelerini kullandı.

"Artçı depremler yaşanabilir ancak 5.2'yi geçmez"
Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü: Kötü zeminlerin şöyle bir etkisi var. Mesela İstanbul'daki dere yataklarındaki yapılar İzmir'deki depremden etkilenebilir. Bunun böyle bir etkisi var. Ancak artçı depremler de yaşanabilir bu depremin ardından, ancak 5.2 büyüklüğünü geçmez. Ancak bu artçılar bir ay boyunca sürecektir. Deprem öldürmez yapı öldürür. Ben diyorum ki zemin de öldürür."

"İzmir'de zemin öldürdü zeminin jeolojik yapısı dikkate alınmadığı için depremin etkisinin artırdığı söylenmesine rağmen yıkım olmuştur. O yüzden zemin öldürür. Kötü zeminler sadece yakın depremlerden değil çok uzak depremlerden de etkilenebiliyor. İstanbul'daki dere yataklarındaki topraklar Bursa'daki depremden etkilenebilir."

Kentten gelen ilk görüntülerde halkın korku içinde sokaklara çıktığı görüldü. Depremin bazı noktalarda oluşturduğu tahribat böyle görüntülendi: