BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,67
ALTIN 2.406,29
HABER /  DÜNYA

Yunanistan'da halk faturayı kesti

Yunanistan'daki erken genel seçimlerde, kemer sıkma önlemlerine öfkeli halkın oyları, memorandum karşıtı partilere gitti.

Abone ol

Yunanistan'da sandığa giden milyonlarca kriz mağduru seçmen, sosyalist PASOK'u 3'üncülüğe itip sol ittifak SYRİZA'yı ikinciliğe yükseltti. Neonazi Altın Şafak da ilk defa meclise girdi

Yunanistan'da dün yapılan genel seçimlerden beklenmedik sonuçlar çıkıyor. Sayılan yüzde 32.49 oyun yüzde 20.31'ini muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi (YDP) alarak birinci parti olsa da hükümet kurabilecek kadar sandalye kazanamayacak. YDP 2009'da oyların yüzde 33'ünü almıştı. Sandıktan çıkan ilk sürpriz 2009'daki seçimlerde yüzde 44 destek alan sosyalist Pasok'un yüzde 14.1'e düşmesi oldu.

Bu sonuç sabitleşirse Pasok 1981'den bu yana ilk kez üçüncülüğe düşecek. İkinci sürpriz ise sol eğilimli sol ittifak Syriza partisine ait. Yüzde 15.76'lara kadar tırmanarak ikinci en büyük parti olan Syriza, seçim kampanyası sırasında IMF ve AB'nin mali yardımları karşılığında Yunanistan'a dayatılan sert ekonomik önlemlerle dolu olan tasarruf programına şiddetle karşı çıkıyordu. Ancak en büyük "şok"; gerek Yunan kamuoyunda gerekse Yunan siyasi partilerinde "Nazilerin Örgütü" ve "faşistler" olarak tanımlanan Hrisi Avgi (Altın Şafak) partisinin yüzde 6.81 arasında oy almasıyla yaşandı.

Yüzde 3 barajını aşan bu örgütün Yunan parlamentosuna girmeye hak kazanması, geri kalan partileri ürküttüğü şeklinde yorumlanıyor. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise oyların yüzde 8.42'sini kazandı. Yüzde 3 barajını aşarak Yunan parlamentosuna girmeye hak kazanacağı anlaşılan diğer bir parti de Bağımsız Helenler. YDP'den istifa eden Panos Kammenos'un sağ eğilimli partisi beklendiği gibi yüzde 10.31 oy aldı.

Öte yandan sandık yoklamaları, aşırı sağ Laos, Dora Bakoyanni'nin Demokratik İttifak'ı (DİMSİM) ve Yeşillerin yüzde 2.5 ila 3.5 arasında oy alacağını ve her üçünün de meclise girme olasılığı olduğunu gösteriyor. İlk sonuçlara göre YDP 112, Syriza 48, Pasok 43, Bağımsız Helenler 32, KKE 26 ve Altın Şafak 21 sandalyeye sahip olacak.