BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.442,67
HABER /  DÜNYA

Yunanistan'da emekli maaşları yok

Papandreu, gerekli ekonomik önlemlerin alınmaması halinde emekli maaşlarının dahi ödenemeyebileceğini söyledi.

Abone ol

Yunan medyasının haberine göre Papandreu, PASOK Partisi parlamento grubu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, yeni ekonomik önlemeler alınmaması durumunda maaşların, hatta emekli maaşlarının da ödenememesi tehlikesiyle karşı karşıya kalınacağını belirtti.

Yunan ekonomisinin darboğazdan çıkması için sert önlemler alınacağını söyleyen Papandreu, hükümetin, kamu çalışanlarından, daha az ile yetinmelerini istemek durumunda kalacağını kaydetti.

Alınacak önlemlerin çoğu zaman haksızlığa yol açacağını belirten Başbakan, bunların tercih değil, gereklilik olduğuna dikkati çekti.

Ülkeyi kurtarmak için mücadele verileceğini ifade eden Papandreu, Yunanistan'ın savaş içinde bulunduğunu, hükümetin ise sorumluluklarını üstlenmekte kararlı olduğunu ve firar etmeyeceğini söyledi.

Yunanistan'ın diğer AB ülkeleriyle aynı şartlar altında borç alamamasının felaket olacağını kaydeden Başbakan, ek ekonomik önlemlerin piyasalarda daha fazla durgunluğa yol açacağı yolundaki endişelere ise tehdit teşkil eden konunun durgunluk değil, borç alamama ve ödemede zorlanma olduğu yanıtını verdi.

Ek önlemler alınmasının zorunlu olduğunu yineleyen Papandreu, bunların AB Komisyonunca onaylandığına da dikkati çekti.

AB ülkelerinin desteğine ihtiyaç duyulduğunu, ancak bunun olması için diğer ülkelerin vatandaşlarının da Yunanistan'a inanmaları gerektiğini belirten Papandreu, hiçbir tahlil uzmanının Yunanistan'ın bütçesine düzen getireceğine inanmadığını, nitekim Avrupa'nın bugüne kadar gördüklerinin, dostlar arası partiler, anlaşılamaz harcamalar, bakanlara ait off shore şirketler ve skandallar olduğunu sözlerine ekledi.

Başbakan Papandreu, vatandaşın aleyhine, zengin olanların "Enayilerin şerefine içmelerine" izin verilmeyeceğini vurguladığı konuşmasında, "kamunun, herkesin sağacağı besili bir inek olmadığını" söyledi.

Sorunun yalnız borç ve bütçe açığının azaltılması olmadığını belirten Başbakan Papandreu, ülkenin bugün bu durumda olmasına yol açan nedenlerle derinlemesine mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Öte yandan Yunan basını, yarın açıklanması beklenen ek önlemlerin KDV'nin Yüzde 21'e yükseltilmesi, akaryakıta ek zam yapılması, ödeneklerde yüzde 10 oranına ulaşan kesintiye gidilmesi, sigara ve alkollü içeceklerde fiyat artışı, emekli maaşlarının dondurulması, 14. maaşın kesilmesi ve emeklilik yaşının 65'in üzerine çıkması gibi düzenlemeleri kapsayacağı değerlendirmesinde bulunmuştu.

Ortalama emeklilik yaşı 61 olan Yunanistan'da çalışanlara Noel'de tam maaş, Paskalya ile yaz tatili dönemleri için ise 14. maaş olarak nitelenen yarımşar maaş ikramiye veriliyor.