BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,85
ALTIN 2.436,10
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'a yardım toplantısı iptal

Euro bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'a verilecek krediyle ilgili son kararı alacakları Çarşamba günkü toplantı, Atina'dan henüz gerekli güvencelerin alınamadığı gerekçesiyle iptal edildi. Bakanlar bunun yerine telekonferans yapacak.

Abone ol

Euro bölgesi maliye bakanlarının iflasın eşiğindeki Yunanistan'a verilecek krediyi karara bağlayacakları Çarşamba günkü toplantı iptal edildi.

Bakanların Brüksel'de bir araya gelmek yerine telekonferans yapması kararlaştırıldı.

Euro bölgesi maliye bakanlarının oluşturduğu grubun başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan'ın kemer sıkma önlemleri konusunda henüz gerekli güvenceleri veremediği için bu kararın alındığını söyledi.

Juncker, bazı alanlarda teknik müzakerelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Toplantıya euro kullanan 17 ülkenin bakanlarının yanı sıra Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve Avrupa Komisyonu'nun ekonomik ve mali işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn'in de katılması planlanıyordu.

Avrupa Birliği liderleri, Yunanistan'a verecekleri 130 milyar euroluk yeni kredi için bütçe açığının azaltılması ve ekonominin yeniden yapılandırılmasına yönelik adımlar atılmasını şart koşmuştu.

Kemer sıkma önlemleri

Pazar günü Yunan milletvekilleri yeni kemer sıkma önlemlerini onayladı. Ancak önlemlere destek vermeyen 40'tan fazla milletvekili partilerinden ihraç edildi.

Atina'da kemer sıkma önlemlerini protesto eden binlerce kişi polisle çatıştı. Bazı binalar ateşe verildi.

Euro bölgesi maliye bakanları, Atina'dan asgari ücretin yüzde 20 oranında azaltılması ve emeklilik haklarının yeniden düzenlenmesini de içeren bu önlemlerin yanı sıra bütçede 325 milyon dolarlık ek kesinti yapmasını istiyordu.

Yunanistan'ın yeni krediyi alabilmesi için euro bölgesi ülkelerini ikna etmesi gerekiyor.

Atina bu parayı alamazsa, 20 Mart'taki 14,5 milyar dolarlık ödemesini yapamayacak.

Ancak maliye bakanlarının ikna olması ve Alman parlamentosunun onay vermesi durumunda kredinin Mart başlarına yetişebileceği belirtiliyor.