BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.437,03
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'a kaçan darbeciler ne olacak yeni gelişme

YUNANİSTAN, Türkiye'den Dedeağaç'a kaçan darbeci askerleri iade edecek. Türkiye'den bir ekip de helikopteri almak için Yunanisan'a gitti.

Abone ol

YUNANİSTAN'ın Dedeağaç kentine kaçan darbeci askerlerle ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Helikopterdeki sekiz kişi, Yunan polisi tarafından gözaltına alındı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Helikopterle Yunanistan'a kaçan sekiz hain askerin derhal teslim edilmesini istedik" dedi.

Yunanistan, helikopteri iade edeceğini açıkladı ancak askerlerle ilgili "Ülkelerindeki anayasal düzene ve demokrasiye karşı darbe girişimini içeren suçlamalar göz önünde tutulacak" ifadesini kullandı.

ÇİPRAS : İADE EDECEĞİZ Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Çipras, Türkiye'de seçilmiş hükümetin yanında yer aldıklarını ifade ederek, Yunanistan'a kaçan 8 darbecinin iaedesi için gerekenin yapılacağını belirtti. Demokrasilerde darbelere yer olamayacağına dikkati çeken Çipras, seçilmiş hükümete ve Türk halkının iradesine saygı duyduklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Çipras'a duygularından ve Türkiye'ye desteğinden dolayı teşekkürlerini ilettiği kaydedildi.

Çavuşoğlu akşam saatlerinde attığı tweet'te ise "Telefonda konuştuğum Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Koçias, kaçan 8 hainin en kısa sürede Türkiye'ye iade edileceğini söyledi" dedi.

SİYASİ SIĞINMA İSTEDİLER

Reuters'ın haberine göre, Yunan polisi tarafından tutuklanan sekiz kişi, Yunanistan'a siyasi sığınma talebinde bulundu.

BİR EKİP HELİKOPTERİ ALMAYA GİTTİ

Dedeağaç havaalanına inen Türk helikopteri, daha önce arama kurtarma çalışmalarında kullanılıyordu. Yunan devlet televizyonu ERT, Kara Şahin tipi helikopterdeki sekiz askerin, Türkiye'deki askeri darbe girişiminde rol oynamış olabileceğini belirtti.

Atina Haber Ajansı'na göre, tamamı askeri personel olan sekiz kişi arasında üç binbaşı, üç yüzbaşı ve iki başçavuş bulunuyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Helikopterle Yunanistan'a kaçan sekiz hain askerin derhal teslim edilmesini istedik" diye tweet attı.

SOS VERİP İNDİLER

Yunan basını, helikopterin yerel saatle 11.45'te SOS sinyali verdiğini, 11.51'de de Dedeağaç havaalanına indiğini bildirdi.

HELİKOPTER İADE EDİLECEK AMA...

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, "16 Temmuz Saat 11.51'de Dedeağaç Havalimanı'na iniş yapan Kara Şahin tipi Türk askeri helikopterinin ivedilikle Türkiye'ye geri iade edilmesi planlanmaktadır" ifadesine yer verildi. Açıklamada helikopterde bulunan kişilerin siyasi sığınma taleplerinin de ilgili makamlarca değerlendirileceği belirtildi. Helikopteri almak için bir ekip yola çıktı.

"SUÇLAMALAR GÖZ ÖNÜNDE TUTULACAK"

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Olga Gerovasili, Dedeağaç şehrine iniş yapan Türk askeri helikopterindeki kişilere ilişkin, "Ülkelerindeki anayasal düzene ve demokrasiye karşı darbe girişimini içeren suçlamalar göz önünde tutulacak" dedi.

Gerovasili, Yunan devlet televizyonu ERT'ye yaptığı açıklamada, ilgili makamların Türk yetkilileriyle helikopterin iadesi için temasa geçtiğini bildirdi.

Türk helikopterinin motor arızası nedeniyle acil iniş yapma talebinde bulunduğunu anlatan Gerovasili, "Genelkurmay Başkanlığı, Başbakan (Aleksis) Çipras ve Savunma Bakanı (Panos) Kammenos ile temasa geçti. Çipras, talebin kabul edilmesi talimatını verdi ve Türk helikopterine iki Yunan savaş uçağı tarafından refakat edildi" ifadelerini kullandı.      

RÜTBELERİ SÖKÜLMÜŞTÜ

Gerovasili, üniformalarındaki rütbelerini sökmüş olan bu kişilerin gözaltına alındığını belirterek, "Helikopterdeki kişiler için uluslararası hukuk tarafından öngörülen prosedür uygulanacak. Ancak ülkelerindeki anayasal düzene ve demokrasiye karşı darbe girişimini içeren suçlamalar göz önünde tutulacak" şeklinde konuştu.

KİMLİKLERİNİ AÇIKLAMIYORLAR

DHA’nın haberine göre, darbeci askerler siyasi sığınma taleplerine rağmen kimliklerini açıklamaktan kaçınıyor.Helikopterdeki 8 personel, kıyafetlerindeki apoletleri sökerek teslim oldu. Son derece bitkin ve perişan haldeki darbecilerin üzgün oldukları bildirildi.