BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,79
ALTIN 2.434,76
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'a bir destek daha

Kredi notları peşpeşe düşürülen Yunanistan’a bir destek de Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) geldi.

Abone ol

Kredi notları peşpeşe düşürülen Yunanistan’a bir destek de Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) geldi. ECB, yatırım yapılabilir seviyenin altına inen kredi notlarını askıya alarak Komşu’nun borçlanırken sorun yaşamasını engellemek istiyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), ikinci bir ilana kadar Yunanistan’a ilişkin kredi derecelendirme limitlerini askıya aldığını bildirdi. Banka, alınan kararın, Yunanistan’ın mevcut ve yeni borçlarını kapsayacağını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası, bu kararıyla, Yunanistan’ın borçlanma operasyonlarında teminat sağlamış oldu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, Yunanistan’ın kredi notlarını düşürerek, borçlanma imkanını, maliyetli ve zor bir duruma sokmuşlardı.

Almanya’dan 23.4 milyar euro

Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) katkısıyla 110 milyar euroya ulaşan Yunanistan’ı kurtarma paketine onay vermişlerdi. Euro ülkelerinin 80 milyar euroluk ikili kredilerine ilaveten IMF’nin vereceği 30 milyar eurodan oluşan ve en az 3 yılda kullandırılması öngörülen kurtarma paketi Yunanistan’ın 19 Mayıs’taki borç geri ödemesinden önce kullanıma hazır olacak.

Almanya Başbakanı Angela Merkel dün yaptığı açıklamada, ülkesinin 23.4 milyar euro ile Yunanistan’a yapılacak yardımların yüzde 28’ini üstlendiğini söyledi.

Kararlılıkla hareket edilmesinin siyasi ve ekonomik açıdan büyük önem taşıdığını kaydeden Merkel, “Sadece Yunanistan’a yardım edilmedi, aynı zamanda euronun sağlam kalması güvence altına alındı. Bundan Almanlar da yararlanacak. Sağlam bir para birimi çok önemli” şeklinde açıklamada bulundu.

Bu yardımın yeterli olmayacağını ve bu krizden ders çıkarılması gerektiğini belirten Merkel, Ekonomik İstikrar Paktının da, ihlal edilemeyecek bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

Şimdiye kadar bir ülke için yapılan en büyük kurtarma paketinde, Yunanistan’a 3 yıllığına yapılacak 110 milyar euroluk yardımın 10 milyar eurosu Yunan bankalarına ayrılacak.

Piyasalar hâlâ Komşu’ya güvenmiyor

Yunanistan’In AB ve IMF’den toplam 110 milyar euroluk yardım paketi alma konusunda anlaşmaya varması da piyasalardaki tansiyonu düşürmeye yetmedi. Anlaşma çerçevesinde 3 yıl boyunca 30 milyar euroluk paket açıklayan Yunanistan’ın bu önlemleri hayata geçirmesine yönelik soru işaretleri toparlanmayı engelliyor. Yunanistan’ın ardından Portekiz ve İspanya’nın da kurtarılmak zorunda kalabileceği ve Euro Bölgesi ülkelerinin kurtarma paketleri için 500 milyar euroyu aşan bir fatura ile karşılaşabileceği belirtiliyor. Yunanistan’a verilecek kredi için her ülkenin kendi parlamentosunda oylama yapacak olması da piyasaları tedirgin ediyor. Kurtarma paketine rağmen euro dolar karşısında 1.3187’ye indi.

‘Türkler Yunan adalarına yerleşsin’

Sakız adası Valisi Polidoros Lambrinudis’in Türk vatandaşlarına Yunan adalarına yerleşme izninin verilmesini önerdiği bildirildi. Yunan basınında yer alan haberlere göre, daha önce Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu’ya mektup göndererek, “Ege adalarını ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarına vize kolaylığı sağlanması” talebinde bulunan Vali Lambrinudis’in, “Nüfusun ihtiyarladığı, gençlerin ise adayı terk ettikleri gerekçesiyle Türklerin bölgeye yerleşmeleri” fikrini de gündeme getirdiği kaydedildi. “Duruma yabancı korkusu ve ırkçılık çerçevesinden bakılmaması gerektiğinin” altını çizen Sakız Valisi’nin, “Türklerin adalara yerleşmeleri gibi bir gelişmeye belki de olumlu şekilde yaklaşılmalı” ifadesine yer verdiğine dikkat çekildi.